Overslaan en naar de inhoud gaan

Carine Crutzen speelt topvrouw Neelie Kroes

Geplaatst opwoensdag 11 oktober 2017 - 7:08

In Almere gaat zaterdag 'NEELIE!' in première, een stuk van Theatergroep Suburbia over oud-minister en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes. Carine Crutzen uit Heerlen speelt de vroegere topvrouw.

Het stuk is geschreven door Léon van der Sanden en geregisseerd door Julia Bless.

Geen contact
De actrice verwacht niet dat Kroes zelf komt kijken, vertelt ze tegen het ANP. "We hebben haar laten weten dat we dit gingen spelen, dat is voor kennisgeving aangenomen, maar er is geen contact met haar geweest. Ik denk wel dat ze vrienden stuurt."

Nooit ontmoet
Crutzen heeft Kroes ook nooit ontmoet. "Ik ben wel in De Balie in Amsterdam geweest toen ze er in het openbaar werd geïnterviewd. Na afloop dacht ik: Zal ik naar haar toegaan en zeggen: 'Ik ga u spelen'? Ik heb het toch niet gedaan. Ik dacht: 'Ze gaat mij toch niks vertellen, ik ga hier niks uithalen.' Het zou misschien zelfs verstorend hebben gewerkt."

Bestudeerd
Crutzen bereidde zich voor door de twee biografieën over Kroes te lezen, net als interviews met haar, en geluids- en beeldmateriaal te bestuderen. "Hoe praat ze, hoe beweegt ze? Maar dan zit je nog met kanten van Neelie die bijna niemand ziet. Ze was twee keer getrouwd, ze heeft een kind. Hoe combineerde ze dat? Er zoemen verder dingen rond. Ze was denk ik ook weleens naïef en niet zo verstandig."

Zwakke plekken
De toeschouwers krijgen daarom niet alleen de 'sterke' Neelie te zien. "Natuurlijk heeft ze zwakke plekken, die heeft iedereen. Die kennen we alleen niet. Ik zit niet met haar aan tafel. Maar we zijn er naar op zoek gegaan, met de schrijver en de regisseur. Je kijkt hoe ze dealt en reilt en zeilt en dan kun je de andere Neelie gaan vermoeden: zo zou het kunnen zijn."

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen