Overslaan en naar de inhoud gaan

Caravans verstoten tentkampeerders: 'Uitstervend ras'

Geplaatst opdonderdag 3 juni 2021 - 6:00

Plekken voor tentkampeerders worden schaarser door de toegenomen behoefte aan caravans en campers.

De vraag naar caravans en campers steeg de afgelopen tijd explosief, zo meldden brancheorganisaties BOVAG en RDC. Dit jaar werden er tot dusver al 20.141 nieuwe en tweedehands caravans en campers verkocht. Een stijging van maar liefst 42 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hype
"Twee jaar geleden hebben wij een paar extra camperplaatsen ingericht, maar dat het nu zo'n animo betreft hadden we nooit verwacht. Het is echt een hype. We gaan daarom de komende tijd nog meer camperplaatsen inrichten, ten koste van de tentkampeerplaatsen", vertelt Ton Hazen van kampeercentrum Reigershorst in Montfort.

Kind van de rekening
Hazen biedt plaats voor ongeveer vijfentwintig vakantieplekken, variërend van plaatsen voor caravans, campers en tenten. Maar die laatste worden dus steeds vaker geslachtofferd. Plan de campagne is nu om zo'n tien tentplekken om te toveren tot camper- en caravanplekken, waarbij de caravan bijvoorbeeld aangesloten kan worden op het stroomnet. Over de tentkampeerders maakt Hazen zich weinig zorgen: "Die kunnen we altijd wel ergens kwijt. Maar ik zie dat het kamperen met tent langzaam aan het verdwijnen is."

Lees ook: Vakantiehuisjes erg in trek, ondanks prijsstijging

Verwende vrijheid
Als reden voor deze verschuiving noemt Hazen de voorkeur voor vrijheid en luxe, tentkamperen is dan iets te primitief: "Iedereen is verwend. De luxe die we thuis hebben, willen we op vakantie ook. Daar richten wij ons park op in." Desiree van der Poel, vestigingsmanager van camper- en caravanverkooppunt Ridderbeks in Echt onderschrijft de drang naar vrijheid. "We merken dat mensen zelf willen bepalen waar ze gaan en staan tijdens een vakantie, juist omdat het dagelijks leven soms zo hectisch en volgepland kan zijn. Dat merk ik bij mezelf eigenlijk ook wel." Toch beschouwt ze de veranderde vakantiementaliteit niet als enige oorzaak: "De corona-crisis doet mensen inzien hoe mooi het eigen land is. Met de caravan richting Zuid-Limburg, de Veluwe of Zeeland is daarbij een stuk veiliger momenteel dan naar Frankrijk of Spanje."

Lees ook: Vakantie in coronatijd vergt goede voorbereiding

Tekorten in hele keten
De sleurhutten zijn daarom letterlijk niet aan te slepen: "De showroom is leeg. Van elke serie hebben we er één of geen. Per merk staan er nog maar drie à vier exemplaren." Volgens Van der Poel is de hele keten overstroomd. "Onze toeleveranciers kunnen de vraag ook niet aan. Er zijn tekorten aan materialen zoals chips maar ook auto-onderdelen." Tijd voor vakantie dus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen