Overslaan en naar de inhoud gaan

Caravans verstoten tentkampeerders: 'Uitstervend ras'

Geplaatst opdonderdag 3 juni 2021 - 6:00

Plekken voor tentkampeerders worden schaarser door de toegenomen behoefte aan caravans en campers.

De vraag naar caravans en campers steeg de afgelopen tijd explosief, zo meldden brancheorganisaties BOVAG en RDC. Dit jaar werden er tot dusver al 20.141 nieuwe en tweedehands caravans en campers verkocht. Een stijging van maar liefst 42 procent ten opzichte van vorig jaar.

Hype
"Twee jaar geleden hebben wij een paar extra camperplaatsen ingericht, maar dat het nu zo'n animo betreft hadden we nooit verwacht. Het is echt een hype. We gaan daarom de komende tijd nog meer camperplaatsen inrichten, ten koste van de tentkampeerplaatsen", vertelt Ton Hazen van kampeercentrum Reigershorst in Montfort.

Kind van de rekening
Hazen biedt plaats voor ongeveer vijfentwintig vakantieplekken, variërend van plaatsen voor caravans, campers en tenten. Maar die laatste worden dus steeds vaker geslachtofferd. Plan de campagne is nu om zo'n tien tentplekken om te toveren tot camper- en caravanplekken, waarbij de caravan bijvoorbeeld aangesloten kan worden op het stroomnet. Over de tentkampeerders maakt Hazen zich weinig zorgen: "Die kunnen we altijd wel ergens kwijt. Maar ik zie dat het kamperen met tent langzaam aan het verdwijnen is."

Lees ook: Vakantiehuisjes erg in trek, ondanks prijsstijging

Verwende vrijheid
Als reden voor deze verschuiving noemt Hazen de voorkeur voor vrijheid en luxe, tentkamperen is dan iets te primitief: "Iedereen is verwend. De luxe die we thuis hebben, willen we op vakantie ook. Daar richten wij ons park op in." Desiree van der Poel, vestigingsmanager van camper- en caravanverkooppunt Ridderbeks in Echt onderschrijft de drang naar vrijheid. "We merken dat mensen zelf willen bepalen waar ze gaan en staan tijdens een vakantie, juist omdat het dagelijks leven soms zo hectisch en volgepland kan zijn. Dat merk ik bij mezelf eigenlijk ook wel." Toch beschouwt ze de veranderde vakantiementaliteit niet als enige oorzaak: "De corona-crisis doet mensen inzien hoe mooi het eigen land is. Met de caravan richting Zuid-Limburg, de Veluwe of Zeeland is daarbij een stuk veiliger momenteel dan naar Frankrijk of Spanje."

Lees ook: Vakantie in coronatijd vergt goede voorbereiding

Tekorten in hele keten
De sleurhutten zijn daarom letterlijk niet aan te slepen: "De showroom is leeg. Van elke serie hebben we er één of geen. Per merk staan er nog maar drie à vier exemplaren." Volgens Van der Poel is de hele keten overstroomd. "Onze toeleveranciers kunnen de vraag ook niet aan. Er zijn tekorten aan materialen zoals chips maar ook auto-onderdelen." Tijd voor vakantie dus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen