Overslaan en naar de inhoud gaan

Caravan steeds meer in trek bij jonge Limburgers

Geplaatst opdinsdag 4 augustus 2020 - 9:17

Steeds meer jonge mensen hebben sinds de uitbraak van het coronavirus een caravan aangeschaft. In Limburg steeg het aantal jonge caravanbezitters tot en met 35 jaar in het vorige kwartaal met zo'n 5 procent.

Landelijk steeg het aantal jonge caravanbezitters met 6,6 procent tot bijna 18.000, blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC.

Populariteit
In Groningen en Flevoland steeg het aantal jonge caravanbezitters tot en met 35 jaar in het vorige kwartaal met ongeveer 9 procent, terwijl die stijging in Noord-Brabant en Overijssel, net als in Limburg, tussen de 5 en 6 procent bedroeg.

In de jongste leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar groeide het caravanbezit met 7,2 procent, terwijl het aantal caravaneigenaren van 65 jaar en ouder juist met 1,9 procent afnam. In totaal stonden er op 1 juli dit jaar 422.127 caravans geregistreerd in Nederland.

Vakantie-alternatief
Volgens Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, tonen deze cijfers dat kamperen het perfecte vakantie-alternatief vormt. "Voor jongeren en voor gezinnen met kleine kinderen is de camping natuurlijk de ultieme vakantiebestemming."

"Nu verre reizen en all-inclusive vakanties voor velen geen optie zijn, kijkt iedereen naar wat er wél kan. Kamperen blijkt dan ineens niet alleen een geweldig alternatief, maar ook nog eens coronaproof", weet Gorter.

Geen caravanhotspot
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt Limburg niet bepaald de caravanhotspot van Nederland te zijn. Op 1 januari 2018 waren er maar zes postcodegebieden in onze provincie waar minimaal vijf procent van de inwoners een caravan op naam heeft staan.

Alleen postcodegebieden in Gennep, Bergen, Venray, Horst aan de Maas en Venlo behaalde dat percentage.

Moeilijk voorjaar
Gorter zegt dat de 300 caravan- en camperbedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten een moeilijk voorjaar hebben gehad. "In dat voorjaar hadden alle zaken juist op volle toeren moeten draaien, we zijn immers seizoensgebonden. De toenemende interesse voor kamperen maakt ons jaar vooralsnog enigszins goed."

Zwaardere caravans
In de cijfers zijn alleen caravans zwaarder dan 750 kilogram met een eigen kenteken opgenomen. Lichtere caravans voeren, net als vouwwagens, het kenteken van de trekauto en hoeven daarom niet geregistreerd te worden. Daar zijn dan ook geen cijfers over bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen