Overslaan en naar de inhoud gaan

Cao-onderhandelingen DSM vastgelopen: 'mager loonbod'

Geplaatst opmaandag 9 april 2018 - 15:43

Verschillende vakbonden zijn teleurgesteld over het 'zeer mager loonbod' van DSM, ondanks dat het Limburgse chemieconcern een miljardenwinst heeft geboekt.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn daardoor vastgelopen.

Niet in verhouding
"De tegenstellingen bij DSM zijn groot", reageert Ingrid van Pinxteren van vakbond FNV. "In 2017 boekte het bedrijf een winst van 1,8 miljard euro en kreeg de CEO 2 miljoen euro verhoging bijgestort voor zijn pensioen. Voor de medewerkers ligt er een bod van een magere 3 procent structurele loonsverhoging voor 1,5 jaar. Dat is niet in verhouding en amper meer dan de inflatie."

Appels en peren
FNV wil dat medewerkers van DSM vanaf juli 3,25 procent loonsverhoging krijgen. Voor de eerste zes maanden van het jaar, zou het misgelopen geld eenmalig uitgekeerd moeten worden.

Het chemieconcern met de hoofdvestiging in Heerlen heeft aangegeven wel verder te willen praten over een nieuwe cao, maar wil niet meegaan in verdere loonsverhoging. Van Pinxteren: "DSM vergelijkt appels met peren om optisch een mooi loonbod te verkopen."

Optieregeling
De medewerkers van DSM hebben jaarlijks recht op opties, die ze zelf kunnen verzilveren op een gunstig moment. DSM wil van deze regeling af en heeft voorgesteld de opties voor dit jaar af te kopen voor 750 euro en in 2019 in verschillende percentages van 0,5 tot 1,5 procent in een apart potje te storten.

Vakbonden FNV Procesindustrie, Synergo Vhp, De Unie en CNV Vakmensen gaan eind april en begin mei in overleg met de leden over vervolgstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen