Overslaan en naar de inhoud gaan

Campingbewoners verplicht te vertrekken

Geplaatst opmaandag 7 oktober 2019 - 15:47

Honderden campingbewoners en recreanten die verblijven op camping San Lanaco in Lanaken, net over de grens bij Maastricht, moeten maandagmiddag om 17:00 uur hun verblijfplaats verlaten. De stroom, het water en het gas worden dan afgesloten.

Dat heeft de Nederlandse eigenaar Johan Weterings zondagochtend aan de campinggasten laten weten.

Doorgeefluik
Weterings deed dit via de Maastrichtse volkszanger Eric Gehlen. Gehlen, die in de kantine op het vakantiedomein feesten en partijen organiseert, ziet zichzelf alleen maar als doorgeefluik. "Johan is ernstig ziek en wordt vandaag geopereerd, daarom kan hij zelf niet aanwezig zijn op San Lanaco."

Tegen de regels
Enkele weken geleden deden politie samen met de Belgische en Nederlandse belastingdienst een inval. De gemeente had signalen gekregen dat er van alles niet deugde. Zo is de brandveiligheid niet in orde en worden verschillende caravans en chalets permanent bewoond. Dat is tegen de regels volgens burgemeester Marino Keulen. "Het is een vrijstaat geworden waar iedereen doet waar hij zin in heeft."

Video: L1

Dakloos
Keulen vindt het onmenselijk dat de eigenaar de campingbewoners maar 24 uur geeft om te vertrekken. Dat betekent voor sommigen dat zij dakloos zullen worden. "Mensen die een overeenkomst hebben, hebben normaal gesproken ook een opzegtermijn, daar dient de eigenaar rekening mee te houden", aldus de burgemeester. "De eigenaar heeft het jarenlang laten betijen en illegaliteit toegestaan. Nu moeten ze op stel en sprong het terrein verlaten." Keulen pleit ervoor dat de eigenaar de bewoners in ieder geval enkele weken de tijd geeft om op zoek te gaan naar vervangende woonruimte.

Geen hulp
Bewoners hoeven voor hulp in ieder geval niet aan te kloppen bij de gemeente, want die kan volgens de burgemeester niets voor ze doen. "Deze mensen staan niet in Lanaken ingeschreven, wij weten niet eens wie daar verblijft. Het zijn daarnaast voornamelijk mensen uit Maastricht en omgeving die hier verblijven, autochtone Lanakers verblijven daar nauwelijks", aldus Keulen.

Video: L1

Boos
De bewoners van de camping zijn niet blij met de situatie. "Ik vind het schandalig", aldus bewoner Henk van der Venne. "Hoe kun je nu op zondag iets regelen om te verhuizen. Dat is onmogelijk en de campingbaas geeft ons maar een dag om te vertrekken." De bewoners zijn niet alleen boos, maar ook ongerust. Ze zijn bang dat de onbeheerde en verlaten camping leeg geroofd zal worden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen