Overslaan en naar de inhoud gaan

Camiel Eurlings treedt terug als IOC-lid

Geplaatst opvrijdag 5 januari 2018 - 12:10

Camiel Eurlings uit Valkenburg treedt terug als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat werd vrijdagochtend bekendgemaakt.

Eurlings lag de afgelopen dagen onder vuur na zijn late excuses over de mishandeling van zijn vriendin Tessa Rolink. De voortdurende discussie over zijn positie heeft hem dit besluit doen nemen, zei hij in een verklaring. De druk werd de afgelopen dagen door verschillende sportcoryfeeën opgevoerd.

Lees ook: Limburgse sportcoryfeeën: Eurlings moet weg

Verklaring
Hij treedt terug "in het belang van de sport en de sporters", schrijft hij. "Ik betreur de hele gang van zaken zeer. De discussie over mijn al dan niet aanblijven leidt af van waar het, juist nu, om moet gaan: de sport en de sporters. Vandaar dat ik met pijn in het hart aftreedt als IOC-lid, de mooiste vrijwilligersbaan van de wereld."

'Ongelooflijke eer'
De oud-minister is in de olympische beweging de enige Nederlander. "De afgelopen jaren heb ik als IOC-lid mogen bijdragen aan het moderniseren van het IOC. De banden tussen het IOC en Nederland zijn verstevigd en we hebben kansen gecreëerd voor kleinere landen om de Spelen in de toekomst ook te kunnen organiseren. Het was een ongelooflijke eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren."

Omstreden
Als lid van het IOC maakte de 44-jarige Valkenburger automatisch deel uit van het bestuur van NOC*NSF. Daar was zijn positie inmiddels omstreden, maar de sportkoepel beschikte niet over de bevoegdheid om Eurlings uit zijn functie te zetten. Chef de Mission Jeroen Bijl sprak de wens uit dat de kwestie rond Eurlings voor aanvang van de Winterspelen zou zijn afgehandeld. De oud-minister heeft met zijn besluit hier gehoor aan gegeven.

Lees ook: Voorzitter NOC*NSF betreurt vertrek Eurlings

L1

Schikking
Eurlings mishandelde in 2015 zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink. Met het OM trof hij een schikking, waardoor hij enige uren een taakstraf heeft gedaan. Onder publieke druk maakte de Valkenburger afgelopen week openlijk excuses.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen