Overslaan en naar de inhoud gaan

'Camiel Eurlings misleidde Tweede Kamer in Fyra-dossier'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2015 - 13:59

Oud-politicus Camiel Eurlings uit Valkenburg heeft in zijn tijd als minister van Verkeer en Waterstaat de Tweede Kamer misleid.

Dat is één van de harde conclusies in enquêterapport (pdf) naar het debacle rond de hogesnelheidslijn Fyra dat woensdag gepresenteerd werd.

Failliet
Camiel Eurlings was tussen 2007 en 2010 als CDA-minister van Verkeer en Waterstaat betrokken bij het Fyra-dossier. In het voorjaar van 2008 waren er aanwijzingen dat HSA, de exploitant van de treinen over de hogesnelheidslijn, failliet zou gaan. Eurlings weigerde de Tweede Kamer daar op dat moment 'expliciet over te informeren'. Misleidend, zo oordeelt de commissie. De financiële positie van HSA is volgens het rapport bewust minder helder gepresenteerd aan de Kamer.

Vernietigend rapport
De oud-politicus uit Valkenburg aan de Geul is beslist niet de enige die er van langs krijgt in het vernietigende rapport. Opeenvolgende kabinetten hebben de Tweede Kamer in de loop der jaren meerdere keren 'ontijdig, onvolledig of onjuist' geïnformeerd, zo luidt een van de keiharde conclusies. Vrijwel alle betrokkenen bij het hoofdpijndossier krijgen een veeg uit de pan.

Fyra-treinen op een rangeerterrein Watergraafsmeer.
Foto: ANP/Koen van Weel

Stekker uit project
Het fiasco rond de Fyra kostte de Nederlandse schatkist uiteindelijk miljarden. De hogesnelheidslijn moest aanvankelijk vanaf 2007 van Nederland naar België gaan rijden. Vanaf het moment dat de Italiaanse flitstreinen in 2012 in de dienstregeling werden opgenomen, diende er zich een waslijst aan technische problemen aan. Uiteindelijk werd ruim een half jaar later besloten de stekker uit het hele project te trekken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Europees goud voor Lindeboom-biertje
Zorgen bij D66 over samenwerking binnen coalitie
Ruim kwart kaarten draaksteken Beesel verkocht
Maastricht wil gratis nachtbussen Pukkelpop
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen