Overslaan en naar de inhoud gaan

'Camiel Eurlings misleidde Tweede Kamer in Fyra-dossier'

Geplaatst opwoensdag 28 oktober 2015 - 13:59

Oud-politicus Camiel Eurlings uit Valkenburg heeft in zijn tijd als minister van Verkeer en Waterstaat de Tweede Kamer misleid.

Dat is één van de harde conclusies in enquêterapport (pdf) naar het debacle rond de hogesnelheidslijn Fyra dat woensdag gepresenteerd werd.

Failliet
Camiel Eurlings was tussen 2007 en 2010 als CDA-minister van Verkeer en Waterstaat betrokken bij het Fyra-dossier. In het voorjaar van 2008 waren er aanwijzingen dat HSA, de exploitant van de treinen over de hogesnelheidslijn, failliet zou gaan. Eurlings weigerde de Tweede Kamer daar op dat moment 'expliciet over te informeren'. Misleidend, zo oordeelt de commissie. De financiële positie van HSA is volgens het rapport bewust minder helder gepresenteerd aan de Kamer.

Vernietigend rapport
De oud-politicus uit Valkenburg aan de Geul is beslist niet de enige die er van langs krijgt in het vernietigende rapport. Opeenvolgende kabinetten hebben de Tweede Kamer in de loop der jaren meerdere keren 'ontijdig, onvolledig of onjuist' geïnformeerd, zo luidt een van de keiharde conclusies. Vrijwel alle betrokkenen bij het hoofdpijndossier krijgen een veeg uit de pan.

Fyra-treinen op een rangeerterrein Watergraafsmeer.
Foto: ANP/Koen van Weel

Stekker uit project
Het fiasco rond de Fyra kostte de Nederlandse schatkist uiteindelijk miljarden. De hogesnelheidslijn moest aanvankelijk vanaf 2007 van Nederland naar België gaan rijden. Vanaf het moment dat de Italiaanse flitstreinen in 2012 in de dienstregeling werden opgenomen, diende er zich een waslijst aan technische problemen aan. Uiteindelijk werd ruim een half jaar later besloten de stekker uit het hele project te trekken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Europees goud voor Lindeboom-biertje
Zorgen bij D66 over samenwerking binnen coalitie
Ruim kwart kaarten draaksteken Beesel verkocht
Maastricht wil gratis nachtbussen Pukkelpop
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen