Overslaan en naar de inhoud gaan

Camera's meten vervoer gevaarlijke stoffen A73

Geplaatst opdonderdag 11 maart 2021 - 10:40

Rijkswaterstaat meet de komende weken met speciale camera's het vervoer van gevaarlijke stoffen via de A73. Die camera's roepen bij veel automobilisten vragen op.

Regionale omroep L1 werd er woensdag over platgebeld: weggebruikers vragen zich af of het om een nieuw type flitser gaat en of ze geflitst zijn en dus een bekeuring kunnen verwachten.

Gevaarlijke stoffen
Een telefoontje met Rijkswaterstaat maakte veel duidelijk: de camerakast monitort het vervoer van gevaarlijke stoffen over de snelweg. Woordvoerder Renske Hamming donderdag in de L1 Nieuwsshow: "De camera's tellen de transporten met gevaarlijke stoffen. Ook kunnen we zien welke gevaarlijke stoffen er worden vervoerd en hoe vaak die vrachten daar voorbij komen".

Het vervoer van gevaarlijke stoffen wordt volgens Hamming jaarlijks regelmatig geteld. "De Provincie Limburg is verantwoordelijk voor tellingen op de N-wegen. Maar Rijkswaterstaat houdt ook tellingen: in het voorjaar op 25 locaties en in het najaar op nog eens 25 locaties." Op die manier komen elk jaar enkele snelwegen aan de beurt.

(Inter)nationale regels
Het vervoer van gevaarlijke stoffen is landelijk maar ook internationaal aan regels gebonden vanwege de risico's die ermee samenhangen. Elke vrachtwagen die gevaarlijke stoffen vervoert, moet voorzien zijn van een oranje driehoeksbord waarop codes staan over de vracht van dat moment. Die informatie wordt door de camera's opgeslagen en bewaard.

Deze informatie wordt onder andere gebruikt voor het coördineren van bouwplannen langs snelwegen. Zo kan worden bekeken of het bouwen van bijvoorbeeld ziekenhuizen of woonwijken langs snelwegen waar veel gevaarlijke stoffen worden vervoerd wel verstandig is, aldus Hamming.

Geen boetes
Aan de hand van wat de camera's over het vervoer van gevaarlijke stoffen registreren worden geen boetes uitgedeeld, stelt Renske Hamming gerust. "Dit is puur registratie. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) zorgt voor controles aan de hand van steekproeven. Bedrijven moeten natuurlijk de juiste papieren hebben voor de stoffen waarmee ze rondrijden."

Privacy
Bij wat de camera's van Rijkswaterstaat registreren, wordt rekening gehouden met de privacy. "Er worden geen kentekens of bedrijfsgegevens geregistreerd of vastgelegd. De camera maakt een afbeelding en alleen gegevens over de stoffen worden geregistreerd." Als Rijkswaterstaat klaar is met de registratie van het vervoer van gevaarlijke stoffen via de A73 bijvoorbeeld, worden de beelden weer vernietigd. Dat val onder de bescherming van persoonsgegevens.

Vragen
Hamming kan zich voorstellen dat de camera's langs de A73 bij Castenray vragen oproepen bij weggebruikers. Maar ze zien er duidelijk anders uit dan de gebruikelijke flitscamera's. "En weggebruikers moeten zich natuurlijk toch altijd aan de regels ter plaatse houden. Wie vragen heeft over camera's langs snelwegen in Limburg kan daarvoor altijd terecht bij Rijkswaterstaat, via telefoonnummer 0800-8002", zegt Hamming.

De camera's langs de A73 bij Castenray blijven volgens Rijkswaterstaat enkele weken daar staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen