Overslaan en naar de inhoud gaan

Camera's en strafrecht om supportersrellen te voorkomen

Geplaatst opmaandag 1 november 2021 - 12:16

Goede camera's in voetbalstadions en het toepassen van het strafrecht zouden oplossingen kunnen zijn om supportersrellen in de toekomst te voorkomen.

Die uitspraak deed Marjan Olfers op L1 Radio maandag. Ze is bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit. "We praten er al jaren over. Er zitten in het systeem een aantal problemen die we nu met elkaar moeten oplossen", vindt Olfers.

Bewijzen
Clubs hebben volgens Olfers te maken met een bewijsprobleem. Want hoe kun je een supporter identificeren en koppelen aan het gepleegde delict? "Dat betekent dat je dus goed cameratoezicht moet hebben. Daarnaast kan het strafrecht een helende werking hebben."

Volgens de hoogleraar worden straffen aan de clubs overgelaten en kan voetbalbond KNVB zorgen voor een landelijk stadionverbod. "We blijven in cirkeltjes rondlopen vanwege het bewijsprobleem. Uiteindelijk draait het erom dat je moet kunnen controleren en handhaven. En dat je de mensen moet kunnen pakken en identificeren. Daar zijn nog slagen in te maken", concludeert Olfers.

Lees ook: Supportersgeweld MVV-Roda: 'Niet buigen voor tuig'

Vuurwerk in stadion
De derby tussen MVV en Roda JC liep vrijdagavond volledig uit de hand vanwege supportersgeweld in stadion De Geusselt. Zo werd er onder meer met vuurwerk gegooid waarna de Mobiele Eenheid (ME) charges moest uitvoeren. Vlak voor de rust werd het duel definitief gestaakt. MVV wil de relschoppers opsporen en straffen.

Maar hoe is het mogelijk dat supporters binnen werden gelaten met vuurwerk? "Vlak voor een voetbalduel is het altijd druk rondom een stadion. Je moet ze snel naar binnen laten, want anders krijg je misschien te maken met onrust. Dan kun je niet iedereen heel eenvoudig eruit pikken om te fouilleren", vertelt de hoogleraar.

Volgens Olfers kunnen technische hulpmiddelen bijdragen aan de screening. "Dat maakt het eenvoudiger en sneller om te kijken wat de fans bij zich hebben."

Partijen in overleg
De zogenoemde Regiegroep Voetbal en Veiligheid, waarin de KNVB, burgemeesters, politie en justitie zitten, komt maandag bij elkaar voor overleg. "Er moet gekeken worden naar de knelpunten in het systeem. Rotte appels horen niet thuis binnen stadions. De maatschappelijke acceptatie van voetbal als sport staat ter discussie en daar moet je op acteren. En niet alleen als club, maar ook als samenleving", vindt Olfers.

Lees ook: Agenten en stewards gewond bij rellen derby MVV-Roda JC

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen