Overslaan en naar de inhoud gaan

Camerabewaking bij opgeknapt kunstwerk in berenkuil

Geplaatst opwoensdag 13 juni 2018 - 11:28

Het verloederde en beschadigde kunstwerk in de voormalige berenkuil in het stadspark in Maastricht is hersteld. Om te voorkomen dat vandalen en dieven opnieuw toeslaan hangen er camera's.

De bronzen beelden worden woensdag en donderdag teruggeplaatst.

Schade
Het werk van de Heerlense kunstenaar Michel Huisman raakte na de onthulling in 2001 zwaar beschadigd door vandalisme en diefstal. Zes bronzen beelden van uitgestorven dieren werden door dieven weggehaald waardoor 'De Halfautomatische Troostmachine', zoals het kunstwerk heet, zijn betekenis heeft verloren. Ook het beeld van beer Jo, die op een bankje naast de berenkuil zat, werd meegenomen door bronsdieven. De klauw van Jo bleef als stille getuige achter op het bankje.

Lees ook: Maastricht knapt verloederd kunstwerk op

Nieuw element
In 2014 is de restauratie van het kunstwerk begonnen. De opknapbeurt bevindt zich met het terugplaatsen van de beelden in de laatste fase. Er is één nieuw element toegevoegd. Op het bankje waar beer Jo zit, staat nu ook een poëtische tekst van dichter Wiel Kusters.

Anonieme weldoener
De totale kosten voor de renovatie bedragen 140.000 euro. Een anonieme weldoener heeft 120.000 euro bijgelegd. Het restant komt voor rekening van de gemeente Maastricht.

Foto: Jean-Pierre Geusens
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen