Overslaan en naar de inhoud gaan

Caloh Wagoh-dossier: motorclub of moordmakelaars?

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 7:00

Eén van de grootste rechtszaken van Nederland landde plots in Limburg. Roermondenaar Samir H. bleek een doelwit te zijn van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens justitie liet gebruiken voor moordaanslagen. Hoe zit het precies met deze zaak?

Het dossier kent nu zestien verdachten. Zij worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij liquidaties of pogingen om mensen te vermoorden.

Lees ook: 'Caloh Wagoh plande liquidatie in Roermond'

Moordmakelaar
Hoofdrolspeler is Delano R. (49). Hij is één van de oprichters van Caloh Wagoh, een motorclub die in 2016 is ontstaan uit de Haagse straatbende Crips en motorclub Trailer Trash. Justitie omschrijft de Surinaamse frontman als moordmakelaar; wilde je iemand omleggen, belde je Delano. Voor een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro regelde hij de rest.

Geheime gesprekken
Het is diezelfde Delano die zijn mannen in de problemen lijkt te brengen. Op vier harddisks die in zijn woning en auto zijn gevonden, zijn versleutelde chatgesprekken aangetroffen. Gesprekken, zo lijkt het, over liquidaties. Ene C Murder bespreekt daar de ene na de andere deal. Justitie zegt dat deze C Murder een alias is van Delano; hijzelf ontkent dat.

Vier liquidaties, zeven pogingen
De mannen in het Caloh Wagoh-proces worden verdacht van zeker vier voltooide liquidaties: Farid Souhali (Den Haag, 17 april 2017), Jaïr Wessels (Breukelen, 7 juli 2017), Zeki Yumusak (Rotterdam, 25 juli 2017) en de Belgische zakenman Stefaan Bongaerts (Spijkenisse, 21 september 2017). Daarnaast zouden ze hebben geprobeerd Inchomar Balentien (later alsnog doodgeschoten), Jason L., Germain R., de broers Khalid en Mimoun B., Riff W. en de Roermondse Samir H. te vermoorden.

ANP-366155375
De politie deed in de Caloh Wagoh-zaak op veertig plekken in het land invallen.
Foto: ANP

Tony de kroongetuige
Bijna alle verdachten waren gelieerd aan Caloh Wagoh. Eén van hen, Tony de G., sloot een deal met justitie. Hij vreesde voor zijn eigen leven en besloot in ruil voor zijn veiligheid en strafkorting te verklaren over de moordaanslagen. Dat, en de gesprekken die bij Delano zijn gevonden, zijn de wapens waarmee justitie de motorclub op de knieën probeert te krijgen.

Ridouan Taghi
Opdrachten kwamen volgens justitie voornamelijk van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van het land. Hij zou simpelweg het meeste betalen (minstens 70.000 euro per 'hoofd') en regelde volgens de kroongetuige zelf wapens en vluchtauto's. Via Greg R., lid van Caloh Wagoh en een grote naam in de onderwereld, kwamen er ook moordopdrachten uit een Turks netwerk.

Het onderzoek is nog in volle gang. Naar verwachting gaat dit nog heel 2020 in beslag nemen. In 2021 zou het dan tot een inhoudelijke behandeling kunnen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen