Overslaan en naar de inhoud gaan

Caloh Wagoh-dossier: motorclub of moordmakelaars?

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 7:00

Eén van de grootste rechtszaken van Nederland landde plots in Limburg. Roermondenaar Samir H. bleek een doelwit te zijn van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens justitie liet gebruiken voor moordaanslagen. Hoe zit het precies met deze zaak?

Het dossier kent nu zestien verdachten. Zij worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij liquidaties of pogingen om mensen te vermoorden.

Lees ook: 'Caloh Wagoh plande liquidatie in Roermond'

Moordmakelaar
Hoofdrolspeler is Delano R. (49). Hij is één van de oprichters van Caloh Wagoh, een motorclub die in 2016 is ontstaan uit de Haagse straatbende Crips en motorclub Trailer Trash. Justitie omschrijft de Surinaamse frontman als moordmakelaar; wilde je iemand omleggen, belde je Delano. Voor een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro regelde hij de rest.

Geheime gesprekken
Het is diezelfde Delano die zijn mannen in de problemen lijkt te brengen. Op vier harddisks die in zijn woning en auto zijn gevonden, zijn versleutelde chatgesprekken aangetroffen. Gesprekken, zo lijkt het, over liquidaties. Ene C Murder bespreekt daar de ene na de andere deal. Justitie zegt dat deze C Murder een alias is van Delano; hijzelf ontkent dat.

Vier liquidaties, zeven pogingen
De mannen in het Caloh Wagoh-proces worden verdacht van zeker vier voltooide liquidaties: Farid Souhali (Den Haag, 17 april 2017), Jaïr Wessels (Breukelen, 7 juli 2017), Zeki Yumusak (Rotterdam, 25 juli 2017) en de Belgische zakenman Stefaan Bongaerts (Spijkenisse, 21 september 2017). Daarnaast zouden ze hebben geprobeerd Inchomar Balentien (later alsnog doodgeschoten), Jason L., Germain R., de broers Khalid en Mimoun B., Riff W. en de Roermondse Samir H. te vermoorden.

ANP-366155375
De politie deed in de Caloh Wagoh-zaak op veertig plekken in het land invallen.
Foto: ANP

Tony de kroongetuige
Bijna alle verdachten waren gelieerd aan Caloh Wagoh. Eén van hen, Tony de G., sloot een deal met justitie. Hij vreesde voor zijn eigen leven en besloot in ruil voor zijn veiligheid en strafkorting te verklaren over de moordaanslagen. Dat, en de gesprekken die bij Delano zijn gevonden, zijn de wapens waarmee justitie de motorclub op de knieën probeert te krijgen.

Ridouan Taghi
Opdrachten kwamen volgens justitie voornamelijk van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van het land. Hij zou simpelweg het meeste betalen (minstens 70.000 euro per 'hoofd') en regelde volgens de kroongetuige zelf wapens en vluchtauto's. Via Greg R., lid van Caloh Wagoh en een grote naam in de onderwereld, kwamen er ook moordopdrachten uit een Turks netwerk.

Het onderzoek is nog in volle gang. Naar verwachting gaat dit nog heel 2020 in beslag nemen. In 2021 zou het dan tot een inhoudelijke behandeling kunnen komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen