Overslaan en naar de inhoud gaan

Caloh Wagoh-dossier: motorclub of moordmakelaars?

Geplaatst opmaandag 18 november 2019 - 7:00

Eén van de grootste rechtszaken van Nederland landde plots in Limburg. Roermondenaar Samir H. bleek een doelwit te zijn van motorclub Caloh Wagoh, die zich volgens justitie liet gebruiken voor moordaanslagen. Hoe zit het precies met deze zaak?

Het dossier kent nu zestien verdachten. Zij worden allemaal verdacht van betrokkenheid bij liquidaties of pogingen om mensen te vermoorden.

Lees ook: 'Caloh Wagoh plande liquidatie in Roermond'

Moordmakelaar
Hoofdrolspeler is Delano R. (49). Hij is één van de oprichters van Caloh Wagoh, een motorclub die in 2016 is ontstaan uit de Haagse straatbende Crips en motorclub Trailer Trash. Justitie omschrijft de Surinaamse frontman als moordmakelaar; wilde je iemand omleggen, belde je Delano. Voor een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro regelde hij de rest.

Geheime gesprekken
Het is diezelfde Delano die zijn mannen in de problemen lijkt te brengen. Op vier harddisks die in zijn woning en auto zijn gevonden, zijn versleutelde chatgesprekken aangetroffen. Gesprekken, zo lijkt het, over liquidaties. Ene C Murder bespreekt daar de ene na de andere deal. Justitie zegt dat deze C Murder een alias is van Delano; hijzelf ontkent dat.

Vier liquidaties, zeven pogingen
De mannen in het Caloh Wagoh-proces worden verdacht van zeker vier voltooide liquidaties: Farid Souhali (Den Haag, 17 april 2017), Jaïr Wessels (Breukelen, 7 juli 2017), Zeki Yumusak (Rotterdam, 25 juli 2017) en de Belgische zakenman Stefaan Bongaerts (Spijkenisse, 21 september 2017). Daarnaast zouden ze hebben geprobeerd Inchomar Balentien (later alsnog doodgeschoten), Jason L., Germain R., de broers Khalid en Mimoun B., Riff W. en de Roermondse Samir H. te vermoorden.

ANP-366155375
De politie deed in de Caloh Wagoh-zaak op veertig plekken in het land invallen.
Foto: ANP

Tony de kroongetuige
Bijna alle verdachten waren gelieerd aan Caloh Wagoh. Eén van hen, Tony de G., sloot een deal met justitie. Hij vreesde voor zijn eigen leven en besloot in ruil voor zijn veiligheid en strafkorting te verklaren over de moordaanslagen. Dat, en de gesprekken die bij Delano zijn gevonden, zijn de wapens waarmee justitie de motorclub op de knieën probeert te krijgen.

Ridouan Taghi
Opdrachten kwamen volgens justitie voornamelijk van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van het land. Hij zou simpelweg het meeste betalen (minstens 70.000 euro per 'hoofd') en regelde volgens de kroongetuige zelf wapens en vluchtauto's. Via Greg R., lid van Caloh Wagoh en een grote naam in de onderwereld, kwamen er ook moordopdrachten uit een Turks netwerk.

Het onderzoek is nog in volle gang. Naar verwachting gaat dit nog heel 2020 in beslag nemen. In 2021 zou het dan tot een inhoudelijke behandeling kunnen komen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen