Overslaan en naar de inhoud gaan

'Busverbinding Nederlands en Belgisch Limburg haalbaar'

Geplaatst opdinsdag 16 februari 2021 - 10:08

Volgens stichting Geen Grens is er zeker behoefte aan een goede openbaar vervoerverbinding tussen Nederlands en Belgisch Limburg.

Die uitspraak deed secretaris van stichting Geen Grens Ger Essers dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Prijs
De stichting zet zich in voor mensen die in grensregio's wonen en heeft de Prijs voor de Europese Burger gewonnen.

Onderzoek studenten Technische Universiteit Delft
Een sneltram tussen Hasselt en Maastricht is weliswaar al jaren onderwerp van het gesprek, maar of die er daadwerkelijk komt, is nog onduidelijk. De stichting liet door vier studenten van de Technische Universiteit in Delft onderzoeken of zo'n busverbinding haalbaar is.

'Missende link'
"De verbindingen tussen Nederlands en Belgisch Limburg zijn slecht. Er is alleen een busverbinding vanuit Maastricht en een geplande tramverbinding. We denken dat het goed is dat de hele Euregio met elkaar verbonden wordt via het openbaar vervoer. Er is nog één missende link: de verbinding tussen Sittard-Geleen via Stein-Maasmechelen-Genk-Hasselt", zegt Essers.

Lees ook: Hasseltse coalitie twijfelt over sneltram Maastricht-Hasselt

Behoefte
De studenten kregen de opdracht om te onderzoeken of zo'n busverbinding economisch haalbaar is. Daarnaast zegt Essers dat er ook sociale behoefte is naar de verbinding. "De studenten zijn tot de conclusie gekomen dat een snelbuslijn tussen Hasselt, Genk, Maasmechelen, Stein en Sittard-Geleen een goede oplossing is", aldus Essers.

Kostenplaatje?
Mocht er een snelbusverbinding komen dan moet iemand voor de kosten opdraaien. Volgens Essers is dat ook een provinciale taak. "Het vereist een investering, maar Arriva zou samen met de Vlaamse zusterorganisatie De Lijn moeten kijken hoe zij die verbinding kunnen realiseren." Hij hoopt dan ook dat de gemeentebesturen en het provinciebestuur om de tafel gaan zitten.

Het rapport wordt aangeboden aan Sittard-Geleen, Genk en Hasselt. "We hopen dat de Euregio herontdekt wordt. Sittard-Geleen moet beter verbonden zijn", concludeert Essers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen