PvdA-minister Jet Bussemaker ziet niets in het plan om een deel van het Genneperhuis te herbouwen.
In haar antwoord op schriftelijke vragen van de CDA-Tweede Kamerleden Raymond Knops (Hegelsom) en Madeleine van Toorenburg (Rosmalen) schrijft de minister dat het plan de erfgoedwaarden van het monument te zeer aantast. Daarmee neemt zij hetzelfde standpunt in als eerder de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
Burcht
Op de plek waar de Niers in de Maas vloeit, stond ooit een burcht. Zo'n twee jaar geleden lanceerde Emile Kersten uit Ottersum het idee om een deel van de verwoeste Gennepse vesting te herbouwen. Zo zou er een toren - een donjon - van 8 tot 10 meter hoog moeten komen met horeca of een bed en breakfast. Maar volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zou de bebouwing de resten van het archeologisch monument Genneperhuis vernielen.
Resten
Bovendien is de verwoesting door Franse troepen in 1710 een verhaal dat het beste kan worden verteld aan de hand van de resten die er nog zijn, aldus de Rijksdienst.
'Stille getuigenis'
Minister Bussemaker is het daar volledig mee eens. 'De geschonden staat is een stille getuigenis van een oorlog tussen Europese mogendheden. Door herbouw wordt dit deel van de geschiedenis van het Genneperhuis quasi uitgewist', zo laat zij in haar beantwoording weten.
Alternatieven
Volgens de minister valt wel te praten over alternatieven zoals een alternatieve, beperkte visuele weergave op het monument of een virtuele presentatie. Het college van B&W van Gennep liet eerder ook al weten geen mogelijkheid te zien om het herbouwplan te realiseren.
Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!