Overslaan en naar de inhoud gaan

Buschauffeurs op pad met mobiele toiletten

Geplaatst opwoensdag 13 december 2017 - 13:32

De kans is groot dat je donderdag in Limburg auto's met een mobiel toilet op een aanhanger achter bussen aan ziet rijden.

Buschauffeurs voeren op die manier actie, omdat ze boos zijn op de vervoersbedrijven, waaronder Arriva.

Geen plaspauze
Volgens de vakbond hebben chauffeurs geen tijd voor fatsoenlijke pauzes. Ze kunnen niet op tijd naar het toilet en ook lunchen schiet er vaak bij in, zo zegt de vakbond. "Mensen die 4 uur achter elkaar rijden zonder enige vorm van rust, dat bestaat bijna niet", weerspreekt Fred Kagie namens de Openbaar Vervoersbedrijven de kritiek van de vakbond bij L1 radio.

Overleg
De acties worden gehouden omdat het overleg over de cao voor het streekvervoer is mislukt. "Wat vooral enorm tegenviel, is de onwrikbaarheid van werkgevers rond werkdruk. Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de chauffeurs betreft echt op", zegt Paula Verhoef van vakbond FNV Streekvervoer.

Verstikkend regiem
"Mensen moeten maar minder gaan drinken, omdat ze anders te vaak naar de wc zouden moeten. Chauffeurs rijden in hun pauzes door omdat ze anders hun tijden niet halen. De baas kijkt continu mee via de boordcomputer. Dat is een verstikkend regime. De rek is er volledig uit."

Lees ook: Klachtenregen over nieuwe dienstregeling

Volgens de vakbonden is de huidige situatie ontstaan door het aanbestedingsbeleid van provincies. Vervoersbedrijven bieden de diensten aan voor een krap bedrag, om zo de concessies te winnen.

Stakingen
De ludieke actie is wat de vakbonden betreft pas het begin. Als er geen goede afspraken gemaakt kunnen worden over het verlagen van de werkdruk, dreigen ze met hardere acties en mogelijk stakingen.

Reactie Arriva
Arriva herkent zich niet in de kritiek. "Als ze naar de wc moeten, dan moeten ze naar de wc, dat gebeurt ook in de praktijk. Maar ik begrijp dat dit wel een mooi beeld is van de FNV in termen van werkdruk", zegt Kagie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen