Overslaan en naar de inhoud gaan

Burn-out of depressie: natuur is beste medicijn

Geplaatst opzaterdag 9 oktober 2021 - 7:00

Natuurorganisaties en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg gaan samenwerken om de natuur in te zetten bij de behandeling van patiënten met mentale problemen. Nature For Health en IVN hebben daarvoor de Groene GGZ opgezet.

Groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid. GGZ-instelling Mondriaan in Heerlen gebruikt de natuur al sinds 1984 actief in behandelingen en begeleiding van patiënten. Mondriaan heeft op verschillende locaties tuinen en kassen aangelegd waar mensen met psychische problemen worden behandeld.

Meer zelfvertrouwen
In Heerlen staat het oudste groenproject van Mondriaan: het tuin & kas-project. Daar worden planten, bloemen, groenten en fruit verbouwd. "Patiënten die hier werken, kampen met depressies, burn-outs, stress en andere mentale problemen", zegt werkbegeleider Remco Wijckmans. Als ze na een tijd blij en ontspannen naar buiten gaan, ben ik tevreden." Het werken in het groen geeft de patiënten zelfvertrouwen, zegt manager Therapieën Bjorn Frissen. "Ze komen hier binnen en vragen zich af wat ze moeten in een kas. Als ze merken dat ze planten kunnen verzorgen, kunnen opkweken en in leven kunnen houden, leven ze op. Ze nemen meer verantwoordelijk en initiatief."

L1

Kruiden om te prikkelen
Er is bij de aanleg van de tuin rekening mee gehouden dat er therapie plaatsvindt. Er zijn hoekjes waar mensen moeten samenwerken om te schoffelen of dode bladeren op te ruimen. Op die manier wordt een gesprek op gang gebracht tussen therapeut en cliënt. Een speciale kruidentuin wordt bijvoorbeeld gebruikt om iets bij de patiënt los te maken. "Iemand die helemaal geen aandacht heeft voor zijn omgeving, laten we schoffelen tussen de kruidenplanten", zegt Frissen. "Door het vrijkomen van de geuren komt iemand los en gaat misschien praten."

Behalve in Heerlen heeft Mondriaan ook in Landgraaf (De Heihof) en Maastricht (De Grubben) projecten waar zieken worden begeleid en behandeld door de inzet van natuur en dieren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen