Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerstichting sleept gemeente voor rechter: 'Met tegenzin'

Geplaatst opmaandag 17 januari 2022 - 22:26

Burgerinitiatief Groen Hart voor Heuvelland sleept gemeente Voerendaal voor de rechtbank Limburg. De stichting wacht al bijna zes maanden op ingediende Wob-verzoeken.

De 17 Wob-verzoeken van het burgerinitiatief staan al sinds eind juli 2021 uit.

Wob-verzoeken
Met een verzoek binnen de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kunnen documenten opgevraagd worden bij de overheid. Hoewel de looptijd van zo'n verzoek op vier weken ligt, mag deze een aantal keer verlengd worden.

Volgens de stichting verliep de wettelijke termijn op 7 oktober 2021.

Oprechte tegenzin
De stap naar de rechter doet de stichting met 'oprechte tegenzin', laat het weten op Facebook. Toch ziet Groen Hart voor Heuvelland geen andere uitweg meer. "Waar een gemeente eigenlijk open en transparant zou moeten zijn en de verbinding zou moeten zoeken met haar inwoners, houdt gemeente Voerendaal alle deuren dicht."

Groen Hart voor Heuvelland wil weten op welke manier de gemeente bepaalde zoekgebieden voor zon- en windenergie heeft uitgekozen. Volgens de stichting heeft de gemeente burgers onvoldoende bij het proces betrokken.

Lees ook: Inwoners Voerendaal zien niks in komst zonnepanelen

Eerder stelde Groen Hart voor Heuvelland al een ultimatum aan de gemeente voor het reageren op de verzoeken. Nu deze termijn is verstreken, onderneemt de stichting dus juridische stappen.

Raadsinformatiebrief
In een raadsinformatiebrief uit december gaat het college in op de lange behandeling van de verzoeken. "De 17 verzoeken zijn, gezamenlijk en ieder op zichzelf, erg omvangrijk", is te lezen.

Door de omvang van de verzoeken, bijvoorbeeld inzicht in e-mails, sms'jes en WhatsApp-verkeer van ambtenaren en bestuurders, is het inventariseren en beoordelen van documenten een behoorlijke klus.

Verzoek om extensie
Begin december gaf de gemeente al aan meer tijd nodig te hebben. Een exacte datum kon de gemeente echter niet geven. Daarnaast zou de gemeente stichting Groen Hart voor Heuvelland gevraagd hebben het Wob-verzoek in te perken of in tijd te faseren. De stichting wees het verzoek echter af.

Lees ook: Zonneweides Voerendaal: stichting dreigt met bestuursrechter

"Enerzijds is het college niet uit op het voeren van juridische procedures", is te lezen in de raadsinformatiebrief. "Anderzijds biedt de procedure bij de rechtbank wel de gelegenheid om te bepalen of het verzoek voldoende concreet en afgebakend is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen