Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgers bepalen besteding begrotingsgeld Maastricht

Geplaatst opdonderdag 19 december 2019 - 5:59

In 2020 begint de gemeente Maastricht met een burgerbegroting. Burgers mogen dan zelfstandig bepalen hoe een deel van het gemeentegeld wordt besteed.

Ze bepalen wat de prioriteiten zijn en welke plannen uitgevoerd worden. Daarnaast kunnen inwoners projecten indienen en uitvoeren of de gemeente vragen ze te realiseren.

300.000 euro
De gemeenteraad nam dinsdagavond het besluit. De provincie wil het project met 150.000 euro ondersteunen. Als de gemeente hiervoor een aanvraag doet, kan het totale bedrag van de burgerbegroting voor 2020 uitkomen op 300.000 euro.

Toejuichen
Gedeputeerde Robert Housmans laat in een persbericht weten positief tegenover het initiatief te staan. Hij hoopt dat andere gemeenten kunnen leren van dit project. "Wie weet er nu beter wat een buurt nodig heeft dan de mensen die er wonen en werken? Initiatieven van onderop juichen we vanuit het gouvernement van harte toe", aldus Housmans.

Thema's
Deelnemers kiezen in eerste instantie vijf thema's, zoals verduurzaming of buurtcentra. Daarna verdelen ze het bedrag over de gekozen thema's en kunnen mensen projecten indienen. Dit kan variëren van bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding tot speeltoestellen of een buurttaxi. Uiteindelijk wordt gekozen welke projecten gerealiseerd worden.

Durven
Het doel van de burgerbegroting is om inwoners meer te betrekken bij hun eigen buurt en het beleid van de gemeente. Wethouder Vivianne Heijnen zegt 'heel blij' te zijn dat het initiatief wordt ondersteund door de raad en de provincie. "We moeten veel meer durven los te laten en te vertrouwen op onze inwoners."

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen