Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgernet gaat burgers om foto's vragen

Geplaatst opwoensdag 8 juli 2020 - 6:00

Burgernet gaat het publiek om foto's van verdachten vragen om de pakkans te vergroten.

Burgers kunnen binnenkort zelf foto's opsturen van mensen die via Burgernet worden gezocht.

Privacy
Ook gaat Burgernet die foto's plaatsen bij mailberichten. Volgens Ed Den Brok, programmamanager van Burgernet Limburg, komt de privacy 'niet in gevaar'. De pilot zal in heel Nederland worden gehouden.

Foto's
Burgernet verspreidt bij overvallen, inbraken, vermissingen en geweldsdelicten nu opsporingsberichten in de omgeving van de plaats delict. Dat gebeurt via een app en op sociale media. "Tot nu toe werden alleen signalementen in tekst verspreid, maar het is wetenschappelijk bewezen dat mensen sneller reageren als ze foto's zien", zegt Den Brok. "Dat is de hoofdreden waarom we nu foto's gaan gebruiken."

Oproep
Hoe gaat het in zijn werk? Den Brok legt uit: "Stel er is een overval. Wij versturen een Burgernetbericht met een signalement, de locatie van de overval en een vervoermiddel waarmee de dader is weggevlucht. Het kan zijn dat daar al een foto is bijgevoegd. Mocht iemand vervolgens die persoon of een bepaald voertuig zien, roepen wij op om foto's te sturen. Zodat we die in een later stadium eventueel kunnen plaatsen bij mailberichten en natuurlijk kunnen gebruiken voor onderzoek."

Twijfel
Niet elke door burgers gestuurde foto wordt weer door de politie gebruikt of verspreid: "Als er een signalement wordt doorgegeven, kijken we in de meldkamer nadrukkelijk of die persoon overeenkomt met de foto. Maar niet alleen het signalement is doorslaggevend. We kijken ook naar de locatie en naar de manier waarop iemand zich verplaatst. Iemand die met een fiets wegvlucht, kan vijf minuten later nooit vijftien kilometer verderop zijn. Dan zullen wij zo'n foto nooit gebruiken. Bij de geringste twijfel of het de juiste persoon wel is, gebruiken we de foto niet. De kwaliteit van het beoordelen gaat voor de snelheid."

'Nooit zomaar'
Den Brok noemt nog een voorbeeld: "Stel je rent naar de bus op dezelfde plek waar op dat moment een overval plaatsvindt en je wordt gefotografeerd. Dan gaan wij kijken of het signalement klopt, in combinatie met beschikbare camerabeelden, eventuele ooggetuigen en de manier waarop iemand vlucht. Dan zullen wij tot de conclusie komen dat of het signalement niet voor 100 procent klopt, of de camerabeelden, of dat de ooggetuigen verschillende verhalen hebben of dat je op andere manier je weg vervolgt dan eventuele dader. Kortom we reageren nooit zo maar op foto's van rennende personen, die toevallig ook blond haar hebben of dezelfde kleur jas aan hebben."

Burgernet
Afbeelding: Burgernet

Officier van Justitie
Den Brok hamert op het feit dat een keuze voor het gebruiken van een foto niet binnen één seconde wordt gemaakt: "In de meldkamer krijgen we de foto's binnen die mensen doorsturen via de app. Dan worden die criteria beoordeeld. Vóór een foto wordt gebruikt moet dat altijd langs een Officier van Justitie. Dus een agent in de meldkamer kan nooit zelf een keuze maken."

Toestemming
Den Brok snapt dat mensen misschien denken dat de nieuwe aanpak in strijd is met de privacy: "Maar de privacy staat hoog in het vaandel, en wij zullen de AVG-regels goed naleven", zegt Den Brok. "Wij verspreiden nooit zomaar een foto, laat dat duidelijk zijn." Het maken van foto's is volgens Den Brok overigens niet in strijd met de regels: "Ik vergelijk het altijd met een festival. Daar worden op één dag misschien wel duizenden foto's en filmpjes gemaakt, die vervolgens ook op diverse kanalen worden geplaatst. Daar heb ik op dat moment geen toestemming voor gegeven. De enige wijze waarop mijn privacy wordt geschonden, is als ik nadrukkelijk geen toestemming geef."

meldkamer Limburg Maastricht 112
De meldkamer van de politie in Maastricht
Foto: Meldkamer-Limburg.nl

Vermissing
Bij vermissingen wordt de keuze gemaakt door de familie of naasten: "Bij een vermissing zijn we terughoudend in het plaatsen van foto's. Iemand die nu verward is, kan over twee jaar niet meer zijn. Dat helpt dan bijvoorbeeld niet in het zoeken van een baan. Ook bij een minderjarige kijken we extra goed of een foto helpt. Mocht iemand vermist zijn en wij denken dat een foto helpt bij de opsporing, zullen we altijd toestemming vragen aan bijvoorbeeld de ouders of een partner. Zonder toestemming kunnen wij geen foto plaatsen."

Verwijderd
Zodra iemand is gevonden of als het incident is opgelost, worden foto's verwijderd: "Ja, wij verwijderen altijd de foto's. Helaas valt niet te garanderen dat de foto's ook nergens meer op internet staan. Maar daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. Wij moeten er alleen voor zorgen dat de foto van onze kanalen af is."

Daarnaast zegt Den Brok dat er alleen foto's worden verspreid bij ernstige zaken: "Woninginbraken, auto inbraken, winkelinbraken en geweldsincidenten, de zogenaamde High Impact Crime."

Opsporen
Burgernet bestaat sinds 1993 om zoekgeraakte kinderen en verdwaalde ouderen te vinden. Daarnaast kunnen burgers dankzij opsporingsberichten helpen bij het vinden van mogelijke criminelen. Volgens Den Brok kan dat laatste beter: "Over het algemeen halen we goede cijfers met het vinden van zoekgeraakte kinderen of verdwaalde ouderen, maar ik denk dat er nog verbetering zit in het vinden van criminelen. Met name jongeren kunnen ons helpen, zij maken veel gebruik van een telefoon en reageren eerder proactief op een foto, dan op een tweet met alleen tekst."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen