Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinspraakavond coalitieakkoord: wat leeft er in Limburg?

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:14

Een kleine honderd Limburgers die evenzoveel onderwerpen op de politieke agenda zetten, waren donderdagavond bij de eerste burgerinspraakavond van de Provincie Limburg.

Wat vindt de burger dat in het nieuwe coalitieakkoord moet komen? Met als toehoorders de formateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls konden ze vrijuit spreken.

Kloof dichten
De onderwerpen waren heel divers, net als de deelnemers aan de avond. Er waren gewone burgers, raadsleden en ook een oud-gedeputeerde: Bert Kersten. Han
en Annemiek Wassenburg komen vanuit Broekhuizenvorst naar Maastricht. Ze vinden het goed dat op deze manier de kloof tussen burger en politiek kleiner wordt, maar ze vinden dat de politici ook zelf er meer op uit moeten. "Want mensen die net hun baan verliezen, komen hier niet."

Herindeling, Tihange en vliegveld
Landgravenaar Manfred Franken is met maar één doel gekomen. Hij is tegen een gedwongen herindeling en was blij dat de fusie tussen Heerlen en Landgraaf niet doorging. Hij hoopt dat de nieuwe coalitie dat duidelijk op papier zet.
Maastrichtenaar Eduard Disch komt met een andere boodschap. Hij wil dat de Belgische kerncentrale in Tihange wordt gesloten en dat de provincie zich daar sterk voor maakt. Maar ook burgers die overlast hebben van het vliegveld Maastricht-Aachen Airport nemen de moeite, zoals Hedwig Darley. "Ik woon in Bemelen en word elke ochtend wakker van het lawaai van vrachtvliegtuigen."

Dialect
Gedeputeerde Ger Koopmans discussieert zelf mee als het gaat over de Limburgse taal. "Kinderen krijgen het Limburgs op school niet meer mee, het dialect moet meer aandacht krijgen", pleit
Ber Brounts.

Het is veel schrijfwerk voor de ambtenaren en politici, die beloven dat ze alle argumenten straks mee zullen wegen in het nieuwe coalitieakkoord.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen