Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinspraakavond coalitieakkoord: wat leeft er in Limburg?

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:14

Een kleine honderd Limburgers die evenzoveel onderwerpen op de politieke agenda zetten, waren donderdagavond bij de eerste burgerinspraakavond van de Provincie Limburg.

Wat vindt de burger dat in het nieuwe coalitieakkoord moet komen? Met als toehoorders de formateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls konden ze vrijuit spreken.

Kloof dichten
De onderwerpen waren heel divers, net als de deelnemers aan de avond. Er waren gewone burgers, raadsleden en ook een oud-gedeputeerde: Bert Kersten. Han
en Annemiek Wassenburg komen vanuit Broekhuizenvorst naar Maastricht. Ze vinden het goed dat op deze manier de kloof tussen burger en politiek kleiner wordt, maar ze vinden dat de politici ook zelf er meer op uit moeten. "Want mensen die net hun baan verliezen, komen hier niet."

Herindeling, Tihange en vliegveld
Landgravenaar Manfred Franken is met maar één doel gekomen. Hij is tegen een gedwongen herindeling en was blij dat de fusie tussen Heerlen en Landgraaf niet doorging. Hij hoopt dat de nieuwe coalitie dat duidelijk op papier zet.
Maastrichtenaar Eduard Disch komt met een andere boodschap. Hij wil dat de Belgische kerncentrale in Tihange wordt gesloten en dat de provincie zich daar sterk voor maakt. Maar ook burgers die overlast hebben van het vliegveld Maastricht-Aachen Airport nemen de moeite, zoals Hedwig Darley. "Ik woon in Bemelen en word elke ochtend wakker van het lawaai van vrachtvliegtuigen."

Dialect
Gedeputeerde Ger Koopmans discussieert zelf mee als het gaat over de Limburgse taal. "Kinderen krijgen het Limburgs op school niet meer mee, het dialect moet meer aandacht krijgen", pleit
Ber Brounts.

Het is veel schrijfwerk voor de ambtenaren en politici, die beloven dat ze alle argumenten straks mee zullen wegen in het nieuwe coalitieakkoord.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen