Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinspraakavond coalitieakkoord: wat leeft er in Limburg?

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 21:14

Een kleine honderd Limburgers die evenzoveel onderwerpen op de politieke agenda zetten, waren donderdagavond bij de eerste burgerinspraakavond van de Provincie Limburg.

Wat vindt de burger dat in het nieuwe coalitieakkoord moet komen? Met als toehoorders de formateurs Ger Koopmans en Geert Gabriëls konden ze vrijuit spreken.

Kloof dichten
De onderwerpen waren heel divers, net als de deelnemers aan de avond. Er waren gewone burgers, raadsleden en ook een oud-gedeputeerde: Bert Kersten. Han
en Annemiek Wassenburg komen vanuit Broekhuizenvorst naar Maastricht. Ze vinden het goed dat op deze manier de kloof tussen burger en politiek kleiner wordt, maar ze vinden dat de politici ook zelf er meer op uit moeten. "Want mensen die net hun baan verliezen, komen hier niet."

Herindeling, Tihange en vliegveld
Landgravenaar Manfred Franken is met maar één doel gekomen. Hij is tegen een gedwongen herindeling en was blij dat de fusie tussen Heerlen en Landgraaf niet doorging. Hij hoopt dat de nieuwe coalitie dat duidelijk op papier zet.
Maastrichtenaar Eduard Disch komt met een andere boodschap. Hij wil dat de Belgische kerncentrale in Tihange wordt gesloten en dat de provincie zich daar sterk voor maakt. Maar ook burgers die overlast hebben van het vliegveld Maastricht-Aachen Airport nemen de moeite, zoals Hedwig Darley. "Ik woon in Bemelen en word elke ochtend wakker van het lawaai van vrachtvliegtuigen."

Dialect
Gedeputeerde Ger Koopmans discussieert zelf mee als het gaat over de Limburgse taal. "Kinderen krijgen het Limburgs op school niet meer mee, het dialect moet meer aandacht krijgen", pleit
Ber Brounts.

Het is veel schrijfwerk voor de ambtenaren en politici, die beloven dat ze alle argumenten straks mee zullen wegen in het nieuwe coalitieakkoord.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen