Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinitiatief: 'Verbied oude vrachttoestellen'

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 21:18

Het voorval zaterdag met een vrachtvliegtuig, een Boeing 747 400, moet leiden tot een verbod op oudere vliegtuigen die Maastricht Aachen Airport (MAA) aandoen.

Dat zeggen kritische volgers van de luchthaven die al jaren actie voeren tegen uitbreiding van MAA.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

Chemelot
Lou Wanten is van het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport (MAA). Hij moet er niet aan denken wat voor een ramp er had kunnen gebeuren als de vallende metaaldelen op industriecomplex Chemelot terecht waren gekomen.

De discussie over verouderde vrachtvliegtuigen loopt al drie jaar, zegt Wanten. "Er is hier een aantal Arabische maatschappijen naartoe gehaald met toestellen die elders in Nederland niet mogen landen."

Lees ook: Burgemeester: 'Angst en emotie rond vliegveld'

Complete onzin
Directeur Jos Roeven van MAA spreekt de uitspraken over de Arabische toestellen die nergens anders mogen opstijgen tegen: "Complete onzin. Die landen ook gewoon op Schiphol." Wel geeft hij toe dat er door de coronacrisis een grote vraag naar vrachtvliegtuigen is, waardoor er oudere modellen weer van stal zijn gehaald. "Daar zit amper risico aan. Die hebben allemaal veiligheidscertificaten die door Europese en wereldwijde autoriteiten worden afgegeven, dus dat is niet onveiliger, per definitie."

Video: L1

Sluipmoordenaar
Wanten: "Verbied die toestellen nu. Ze zijn oud en maar matig onderhouden. De uitstoot van die vliegtuigen is ook een sluipmoordenaar. Die ultrafijnstof kost 14 tot 16 maanden van ons leven als je hier woont." Volgens Roeven is ook dat argument uit zijn verband gerukt. "Onze vloot is redelijk schoon in vergelijking met andere luchthavens. Jammer dat die framing gedaan wordt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen