Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgerinitiatief: 'Verbied oude vrachttoestellen'

Geplaatst opzaterdag 20 februari 2021 - 21:18

Het voorval zaterdag met een vrachtvliegtuig, een Boeing 747 400, moet leiden tot een verbod op oudere vliegtuigen die Maastricht Aachen Airport (MAA) aandoen.

Dat zeggen kritische volgers van de luchthaven die al jaren actie voeren tegen uitbreiding van MAA.

Lees ook: Vliegtuig verliest metaaldelen boven Meerssen

Chemelot
Lou Wanten is van het Burgerinitiatief Omwonenden Maastricht Aachen Airport (MAA). Hij moet er niet aan denken wat voor een ramp er had kunnen gebeuren als de vallende metaaldelen op industriecomplex Chemelot terecht waren gekomen.

De discussie over verouderde vrachtvliegtuigen loopt al drie jaar, zegt Wanten. "Er is hier een aantal Arabische maatschappijen naartoe gehaald met toestellen die elders in Nederland niet mogen landen."

Lees ook: Burgemeester: 'Angst en emotie rond vliegveld'

Complete onzin
Directeur Jos Roeven van MAA spreekt de uitspraken over de Arabische toestellen die nergens anders mogen opstijgen tegen: "Complete onzin. Die landen ook gewoon op Schiphol." Wel geeft hij toe dat er door de coronacrisis een grote vraag naar vrachtvliegtuigen is, waardoor er oudere modellen weer van stal zijn gehaald. "Daar zit amper risico aan. Die hebben allemaal veiligheidscertificaten die door Europese en wereldwijde autoriteiten worden afgegeven, dus dat is niet onveiliger, per definitie."

Video: L1

Sluipmoordenaar
Wanten: "Verbied die toestellen nu. Ze zijn oud en maar matig onderhouden. De uitstoot van die vliegtuigen is ook een sluipmoordenaar. Die ultrafijnstof kost 14 tot 16 maanden van ons leven als je hier woont." Volgens Roeven is ook dat argument uit zijn verband gerukt. "Onze vloot is redelijk schoon in vergelijking met andere luchthavens. Jammer dat die framing gedaan wordt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen