Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgercomité dreigt met rechter over fusie Heerlen-Landgraaf

Geplaatst opzaterdag 1 juli 2017 - 15:03

Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf spant een kort geding aan als het Limburgs Parlement afziet van het houden van een provinciaal referendum over een fusie van Heerlen en Landgraaf.

Dat zei Wiel Heinrichs van het Comité na afloop van een ledenvergadering van het CDA-Limburg in Weert. Heinrichs voerde daar het woord namens het CDA-Landgraaf. Maar tevens is hij lid van het Burgercomité.

Besluit
Donderdag moet het Limburgs Parlement een besluit nemen over een referendum.
In de vergadering van fractievoorzitters werd onlangs geconstateerd dat de aanvraag van het Burgercomité voldoet aan de voorwaarden.

Maar de vraag is of het Limburgs Parlement die conclusie overneemt. Want er ligt ook een tegengesteld advies van de landsadvocaat.

Herindelingsprocedure
Volgens
Heinrichs moet het Limburgs Parlement zich gewoon aan zijn eigen regels houden. Daar mogen we als burgers toch van uit gaan, zo zegt hij. Als het referendum doorgaat, wordt de herindelingsprocedure opgeschort.

Het CDA-Landgraaf trok tijdens de CDA-ledenvergadering haar motie in waarin werd gevraagd het fusiebesluit uit te stellen totdat een gedegen onderzoek naar het draagvlak onder de bevolking is gedaan.

Lees ook: 'Meerderheid voor fusie Heerlen-Landgraaf nog niet zeker'

Op de spits drijven
Dat gebeurde deels uit tactische overwegingen om de zaak niet op de spits te drijven. "Maar iedereen vond ook dat een herindeling altijd van onderop moet komen", concludeerde Heinrichs uit de vergadering. Hij heeft er ook 'alle vertrouwen in' dat de CDA-fractie in het Limburgs Parlement uiteindelijk nee zegt tegen de fusie. Maandag neemt de fractie daarover een besluit.

Moeilijke afweging
Woordvoerder Geert
Frische sprak op de ledenvergadering van een 'moeilijke afweging'. "Draagvlak is voor ons in ieder geval ontzettend van belang", zo verklaarde hij.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Koopmans voert druk op om voor herindeling te stemmen
Fusie Heerlen en Landgraaf voorlopig van de baan
Borden 'gemeente Parkstad' geplaatst voor fusie
Geen unanimiteit in college over fusie met Heerlen
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen