Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters zetten streep door 11devande11de

Geplaatst opdonderdag 4 november 2021 - 17:29

Grootschalige carnavalsevenementen in Noord- en Midden-Limburg gaan niet door. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de huidige coronasituatie.

Donderdagmiddag kwamen de burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg bij elkaar voor spoedoverleg.

Evenement
De 11devande11de lag als eerste evenement op tafel. Tijdens het overleg is besloten om dat te schrappen. De Sjeng Kraft Kompenei, organisator van het evenement in Roermond, liet eerder donderdag al weten zich neer te leggen bij het besluit van de burgemeesters.

De druk op de zorg
"We hebben in Noord- en Midden-Limburg te maken met stijgende cijfers. Dat vertaalt zich weer op de zorg. Neem eens voorbeeld aan ziekenhuis VieCuri dat te maken had met een opnamestop. Daarnaast is het ziekteverzuim in de zorg hoog. Dit moeten we ons niet aan willen doen", legt burgemeester Antoin Scholten van Venlo als voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord uit.

Alle burgemeesters waren het eens met de beslissing. Daarnaast ontving Scholten meerdere geluiden van kleine carnavalsverenigingen die twijfelden over het houden van zittingen. Maar gaan die dan wel door? "Nog geen idee. We moeten wachten op de volgende persconferentie", aldus Scholten.

Scholten benadrukt dat de besmettingen omlaag moeten. Dat grootschalige carnavalsevenementen niet doorgaan heeft dus deels te maken met de druk op de zorg. "Mensen uit de zorg smeekten ons om juiste besluiten te nemen."

Evenementen die dit weekend plaatsvinden, zoals de slotconcerten van Rowwen Hèze in Horst, gaan wel gewoon door.

Intocht Roermond
Het Sint Nicolaas Comité in Roermond trok woensdag zelf al de stekker uit de geplande intocht. Volgens de organisatie was het onmogelijk om een intocht te organiseren met de verscherpte maatregelen. Over de sinterklaasintochten wordt maandag in het landelijk Veiligheidsberaad opnieuw overlegd. Daarna volgt een besluitvorming.

Lees ook: Sinterklaasintocht Roermond vanwege corona afgeblazen

Maatregelen
Demissionair premier Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaven afgelopen dinsdag een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen. Zo wordt het coronatoegangsbewijs vaker ingezet, komt er een advies om anderhalve meter afstand te houden en komt de mondkapjesplicht terug. De maatregelen gaan vanaf zaterdag in.

Zuid-Limburg
De burgemeesters in Zuid-Limburg hebben nog geen besluit genomen over het wel of niet doorgaan van grote carnavalsevenementen. Die praten daar vrijdag over.

Lees ook: Definitief géén 11devande11de en vastelaovend in Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen