Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters willen een vuurwerkverbod: 'Traditie om zeep'

Geplaatst opvrijdag 19 november 2021 - 10:34

Burgemeesters pleiten voor een vuurwerkverbod. En dat zou een financiële domper zijn voor vuurwerkverkopers.

"Met een vuurwerkverbod helpen ze een traditie op zeep. Als we goed met vuurwerk omgaan en we ons aan de regels houden, moet het gewoon kunnen", zegt Ron Stienen van Stienen Fireworks in Sittard.

Landelijk verbod
De brief van de burgemeesters is donderdagavond verstuurd en komt na berichten dat het demissionair kabinet geen landelijk vuurwerkverbod gaat instellen. De NOS schrijft dat ingewijden melden dat het kabinet dit jaar geen landelijk verbod wil, omdat de coronasituatie daarvoor geen aanleiding zou geven. Burgemeesters willen met de jaarwisseling opnieuw een algeheel vuurwerkverbod komt. Dat betekent zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

Financiële domper
Een eventueel lokaal verbod zou een flinke financiële domper zijn voor de vuurwerk ondernemers. "We hebben een nieuwe webshop gemaakt zodat we striktere ophaaltijden kunnen hanteren. Maar ook het onderhoud van de sprinklers en andere maatregelen voor brandveiligheid kosten geld", zegt Stienen.

Vuurwerkondernemers doen in ieder geval goede zaken. "De verkoop van vuurwerk gaat heel goed, zelfs beter dan voor de pandemie. Mensen hebben er zin in", merkt Stienen.

Lokaal verbod
Gemeente Mook en Middelaar wachtte een mogelijk landelijk besluit over het verbod niet af en stelde als eerste en voorlopig nog laatste gemeente eind september een verbod in. In Venlo staat een afsteekverbod op de agenda van de raadsvergadering van 24 november. Het zou betekenen dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden door consumenten. "Bij zo'n verbod gaat de verkoop gewoon door", zegt Van der Elst. Zijn online verkoop ligt zo'n 30 procent hoger dan de jaren voor corona.

Van der Elst heeft vooruitlopend op een mogelijk verbod de levering van het vuurwerk wel wat uitgesteld.

De zorg wil een verbod
Ook de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 zegt het te betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. "De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Vandaag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen."

Demissionair minister Hugo de Jonge snapt "heel goed" dat de zorg oproept tot een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. "De rek is totaal uit de zorg", zei hij voor aanvang van de ministerraad. Daar besluit het demissionaire kabinet of er een vuurwerkverbod komt.

Lees ook: Mook en Middelaar verbiedt vuurwerk tijdens jaarwisseling

Vuurwerkevenement
Om het nieuwe jaar toch sierlijk in te luiden organiseert Maastricht als enige gemeente een evenement met professioneel vuurwerk. De provincie heeft daarvoor een vergunning verleend. Een dergelijke vergunning moet twaalf weken van te voren worden aangevraagd. De provincie verwacht geen andere aanvragen meer.

Lees ook: Tieners gooien zwaar vuurwerk op druk terras

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen