Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters Venlo en Stein grijpen in: noodbevel ingevoerd

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 20:08

De burgemeesters van Venlo en Stein hebben ingegrepen na ongeregeldheden daar. In de stadsdelen Venlo en Blerick geldt een noodbevel. In de gemeente Stein is een noodverordening per direct van kracht.

De noodverordening in Stein geldt tot en met 1 februari. Met een noodverordening en noodbevel kan de politie bijvoorbeeld preventief fouilleren en handhaven als de situatie daar om vraagt. Een noodbevel, zoals in Venlo, kan nog omgezet worden naar een noodverordening die voor langere tijd kan gelden.

Noodbevel Venlo
Zondagavond zijn bij het station in Venlo rellen uitgebroken. Een groep van 150 tot 200 mensen vernielde ruiten van onder andere winkels en een hotel en staken zwaar vuurwerk af. De Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om met de politie de situatie onder controle te krijgen. Burgemeester Scholten besloot om een noodbevel in te stellen, zodat agenten mensen zonder reden kunnen fouilleren.

Lees ook: Onrustige avond in Limburg: verschillende plekken rellen

Noodverordening Stein
Burgemeester Leurs-Mordang van Stein is tot de maatregel overgegaan om te voorkomen dat opnieuw mensen de straat opgaan. "Ik wil als burgemeester maximaal inzetten op preventie, want we willen absoluut geen herhaling van zetten. Daarom zet ik de instrumenten in die ik tot mijn beschikking heb staan." Wie de noodverordening overtreedt, loopt het risico op een maximale gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro.

Het lijkt zondagavond relatief rustig te zijn gebleven in Stein. Politie en de Mobiele Eenheid stonden wel paraat, maar voor zover bekend hoefden zij niet in actie te komen.

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Moedwillige rellen
Zo'n honderd mensen kwamen zaterdagavond bij elkaar in het centrum van Stein. Toen de politie en ME optraden, ontstonden er opstootjes waarbij een agent lichtgewond raakte. "Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers."

Geen confrontatie
Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen geeft ook aan dat de groep jongeren bewust de confrontatie opzocht met de politie. "Ik vind dat je je mening moet en mag geven, maar de confrontatie met de politie opzoeken hoort daar niet bij."

Lees ook: Avondklok: 'Relatief rustig, Stein grootste exces'

Griezelig
In Stein werd vooral verbaasd gereageerd na de grote onrust. "Ik ben wel echt geschrokken", vertelde de 80-jarige Ria Gelissen uit Stein. "Ik was op visite aan de overkant. Ik vond het echt griezelig. Ineens was er politie overal, het leek wel alsof het oorlog was. Er stonden misschien wel 16 politie-auto's. Ik heb er slecht van geslapen, ik vind het heel erg. Ze moesten eens nadenken wat ze doen." Ook de burgermoeder reageerde eerder al op de incidenten.

Video: L1 & Orange Media

"Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen”, reageert burgemeester Leurs-Mordang verbolgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen