Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters Venlo en Stein grijpen in: noodbevel ingevoerd

Geplaatst opzondag 24 januari 2021 - 20:08

De burgemeesters van Venlo en Stein hebben ingegrepen na ongeregeldheden daar. In de stadsdelen Venlo en Blerick geldt een noodbevel. In de gemeente Stein is een noodverordening per direct van kracht.

De noodverordening in Stein geldt tot en met 1 februari. Met een noodverordening en noodbevel kan de politie bijvoorbeeld preventief fouilleren en handhaven als de situatie daar om vraagt. Een noodbevel, zoals in Venlo, kan nog omgezet worden naar een noodverordening die voor langere tijd kan gelden.

Noodbevel Venlo
Zondagavond zijn bij het station in Venlo rellen uitgebroken. Een groep van 150 tot 200 mensen vernielde ruiten van onder andere winkels en een hotel en staken zwaar vuurwerk af. De Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet om met de politie de situatie onder controle te krijgen. Burgemeester Scholten besloot om een noodbevel in te stellen, zodat agenten mensen zonder reden kunnen fouilleren.

Lees ook: Onrustige avond in Limburg: verschillende plekken rellen

Noodverordening Stein
Burgemeester Leurs-Mordang van Stein is tot de maatregel overgegaan om te voorkomen dat opnieuw mensen de straat opgaan. "Ik wil als burgemeester maximaal inzetten op preventie, want we willen absoluut geen herhaling van zetten. Daarom zet ik de instrumenten in die ik tot mijn beschikking heb staan." Wie de noodverordening overtreedt, loopt het risico op een maximale gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van maximaal 4350 euro.

Het lijkt zondagavond relatief rustig te zijn gebleven in Stein. Politie en de Mobiele Eenheid stonden wel paraat, maar voor zover bekend hoefden zij niet in actie te komen.

Lees ook: Grote groep in Stein negeert avondklok, 14 aanhoudingen

Moedwillige rellen
Zo'n honderd mensen kwamen zaterdagavond bij elkaar in het centrum van Stein. Toen de politie en ME optraden, ontstonden er opstootjes waarbij een agent lichtgewond raakte. "Als burgemeester ben ik vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag laten horen. Maar dit is niet de manier waarop. Dit was geen demonstratie, maar moedwillige rellen aangesticht door enkele raddraaiers."

Geen confrontatie
Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen geeft ook aan dat de groep jongeren bewust de confrontatie opzocht met de politie. "Ik vind dat je je mening moet en mag geven, maar de confrontatie met de politie opzoeken hoort daar niet bij."

Lees ook: Avondklok: 'Relatief rustig, Stein grootste exces'

Griezelig
In Stein werd vooral verbaasd gereageerd na de grote onrust. "Ik ben wel echt geschrokken", vertelde de 80-jarige Ria Gelissen uit Stein. "Ik was op visite aan de overkant. Ik vond het echt griezelig. Ineens was er politie overal, het leek wel alsof het oorlog was. Er stonden misschien wel 16 politie-auto's. Ik heb er slecht van geslapen, ik vind het heel erg. Ze moesten eens nadenken wat ze doen." Ook de burgermoeder reageerde eerder al op de incidenten.

Video: L1 & Orange Media

"Dit incident is een klap in het gezicht van eenieder die zo zijn best doet om het virus onder de knie te krijgen”, reageert burgemeester Leurs-Mordang verbolgen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen