Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: 'Pas wetten aan vanwege Brunssum'

Geplaatst opdinsdag 19 december 2017 - 10:56

Burgemeesters moeten, gezien de bestuurlijke chaos in de gemeente Brunssum, meer bevoegdheden krijgen om integriteit te bewaken en te bevorderen.

Dat stelt de vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Hubert Bruls uit Nuth, in samenspraak met Liesbeth Spies, de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

'Evident ongeschikt'
Het tweetal pleit in Trouw voor een steviger lokaal bestuur. Aanleiding zijn de ontwikkelingen in Brunssum, waar Jo Palmen ondanks een belastend integriteitsonderzoek vooralsnog is aangebleven als wethouder. Volgens Bruls en Spies is Palmen 'evident ongeschikt is voor die functie in die gemeente wegens belangenverstrengeling en integriteitskwesties.'

Meer instrumenten
Ze willen dat Algemene Wet Bestuursrecht worden aangescherpt. Burgemeesters zouden daardoor meer instrumenten krijgen om in te grijpen. Nu zijn bepaalde besluiten onaanvechtbaar voor lokale bestuurders en kan alleen de minister, via een zogenaamde 'noodremprocedure', ingrijpen.

Ondermijning
Daarnaast willen de burgemeesters dat de nieuwe Wet op de Ondermijning wordt uitgebreid. Die nieuw op te stellen wet wordt in eerste instantie gefixeerd op criminelen die invloed proberen uit te oefenen op bestuurders. Bruls en Spies willen dat er daarbij verder wordt gekeken dan alleen naar criminelen, en dat ook andere integriteitskwesties onder de wet gaan vallen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen