Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: 'Pas wetten aan vanwege Brunssum'

Geplaatst opdinsdag 19 december 2017 - 10:56

Burgemeesters moeten, gezien de bestuurlijke chaos in de gemeente Brunssum, meer bevoegdheden krijgen om integriteit te bewaken en te bevorderen.

Dat stelt de vice-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Hubert Bruls uit Nuth, in samenspraak met Liesbeth Spies, de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

'Evident ongeschikt'
Het tweetal pleit in Trouw voor een steviger lokaal bestuur. Aanleiding zijn de ontwikkelingen in Brunssum, waar Jo Palmen ondanks een belastend integriteitsonderzoek vooralsnog is aangebleven als wethouder. Volgens Bruls en Spies is Palmen 'evident ongeschikt is voor die functie in die gemeente wegens belangenverstrengeling en integriteitskwesties.'

Meer instrumenten
Ze willen dat Algemene Wet Bestuursrecht worden aangescherpt. Burgemeesters zouden daardoor meer instrumenten krijgen om in te grijpen. Nu zijn bepaalde besluiten onaanvechtbaar voor lokale bestuurders en kan alleen de minister, via een zogenaamde 'noodremprocedure', ingrijpen.

Ondermijning
Daarnaast willen de burgemeesters dat de nieuwe Wet op de Ondermijning wordt uitgebreid. Die nieuw op te stellen wet wordt in eerste instantie gefixeerd op criminelen die invloed proberen uit te oefenen op bestuurders. Bruls en Spies willen dat er daarbij verder wordt gekeken dan alleen naar criminelen, en dat ook andere integriteitskwesties onder de wet gaan vallen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen