Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters over maatregelen: 'De rek is er uit'

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 12:15

In aanloop naar de aangekondigde openingen van winkels en horecazaken aankomende zaterdag hebben de burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg begrip geuit voor de ondernemers. "We begrijpen het signaal dat ze willen geven. Het water staat hen aan de lippen."

Dat laten de burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg donderdag weten in een gezamenlijk statement.

Nood
De burgemeesters stellen dat in toenemende mate sprake is van een maatschappelijke en sociale noodsituatie. "We horen dat velen de maatregelen zat zijn en snakken naar perspectief."

Landsgrens
De grenzen met België en Duitsland zorgen bij Limburgse ondernemers voor extra problemen in vergelijking met hun collega's elders in het land, stellen de burgemeesters. "Door de aanhoudende coronamaatregelen staat het water hen aan de lippen. Ze vrezen voor hun voortbestaan. Ondernemers zien dat door de ad-hoc lockdown hun klanten de landsgrens overgaan. Daar zijn winkels en bedrijven wel open. We zien dagelijks de problemen die dat met zich meebrengt."

De burgemeesters begrijpen daarom het signaal dat winkels en horecaondernemers zaterdag willen geven. "De rek is er volledig uit. Dat begrijpen we maar al te goed. Ondanks alle tegenslagen blijven de ondernemers strijdbaar. Die veerkracht is bewonderenswaardig."

Oproep
In het gezamenlijke statement spreken de burgemeesters de hoop uit dat het kabinet vrijdag in de persconferentie met een toekomstperspectief komt. "We hopen dat het kabinet gehoor geeft aan de roep uit de samenleving."

In de verklaring wordt niets gezegd over eventuele handhaving wanneer ondernemers hun deuren openen en dit volgens de nieuwe maatregelen nog niet mag. "We vertrouwen erop dat onze ondernemers zaterdag een verstandige afweging maken", schrijven de burgemeesters.

Woensdag liet de gemeente Valkenburg al weten niet te zullen handhaven als winkels en horeca hun deuren openen. Ook burgemeester Roel Wever van Heerlen zei eerder er 'niet met gestrekt been in te gaan'.

De burgemeesters van Zuid-Limburg zitten vrijdag samen.

Lees ook: Valkenburg ziet opening winkels en horeca als demonstratie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen