Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters over maatregelen: 'De rek is er uit'

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 12:15

In aanloop naar de aangekondigde openingen van winkels en horecazaken aankomende zaterdag hebben de burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg begrip geuit voor de ondernemers. "We begrijpen het signaal dat ze willen geven. Het water staat hen aan de lippen."

Dat laten de burgemeesters van Noord- en Midden-Limburg donderdag weten in een gezamenlijk statement.

Nood
De burgemeesters stellen dat in toenemende mate sprake is van een maatschappelijke en sociale noodsituatie. "We horen dat velen de maatregelen zat zijn en snakken naar perspectief."

Landsgrens
De grenzen met België en Duitsland zorgen bij Limburgse ondernemers voor extra problemen in vergelijking met hun collega's elders in het land, stellen de burgemeesters. "Door de aanhoudende coronamaatregelen staat het water hen aan de lippen. Ze vrezen voor hun voortbestaan. Ondernemers zien dat door de ad-hoc lockdown hun klanten de landsgrens overgaan. Daar zijn winkels en bedrijven wel open. We zien dagelijks de problemen die dat met zich meebrengt."

De burgemeesters begrijpen daarom het signaal dat winkels en horecaondernemers zaterdag willen geven. "De rek is er volledig uit. Dat begrijpen we maar al te goed. Ondanks alle tegenslagen blijven de ondernemers strijdbaar. Die veerkracht is bewonderenswaardig."

Oproep
In het gezamenlijke statement spreken de burgemeesters de hoop uit dat het kabinet vrijdag in de persconferentie met een toekomstperspectief komt. "We hopen dat het kabinet gehoor geeft aan de roep uit de samenleving."

In de verklaring wordt niets gezegd over eventuele handhaving wanneer ondernemers hun deuren openen en dit volgens de nieuwe maatregelen nog niet mag. "We vertrouwen erop dat onze ondernemers zaterdag een verstandige afweging maken", schrijven de burgemeesters.

Woensdag liet de gemeente Valkenburg al weten niet te zullen handhaven als winkels en horeca hun deuren openen. Ook burgemeester Roel Wever van Heerlen zei eerder er 'niet met gestrekt been in te gaan'.

De burgemeesters van Zuid-Limburg zitten vrijdag samen.

Lees ook: Valkenburg ziet opening winkels en horeca als demonstratie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen