Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters over extraatje voor jeugd, vuurwerk en drukte

Geplaatst opmaandag 30 november 2020 - 6:08

Drukte in winkelgebieden - nu het sinterklaasfeest en Kerstmis er aan komen - vuurwerk en de mogelijkheid 'iets extra's' voor jongeren tijdens de jaarwisseling te organiseren.

Deze onderwerpen staan maandagavond op de agenda tijdens het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Ook veiligheidsminister Ferd Grapperhaus is daarbij.

Kleinschaligs
Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, opperde twee weken geleden al dat het misschien verstandig zou zijn om jongeren "iets kleinschaligs" toe te staan tijdens de feestdagen. Hij vreest dat groepen jongeren elkaar toch wel gaan opzoeken, ondanks het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen. "Dat wordt handhavingstechnisch een hele forse klus. Dan kun je beter besluiten dat de jeugd wat extra ruimte krijgt, zodat ze stoom kunnen afblazen", vindt hij. De burgemeesters overleggen met Grapperhaus of en zo ja welke ruimte er dan eventueel komt.

Handhaving
De burgemeesters bespreken ook de stand van zaken rondom het vuurwerk dat dit jaar in Nederland niet vervoerd, verkocht of afgestoken mag worden. Desondanks worden er online grote hoeveelheden vuurwerk verhandeld, terwijl de bestellingen ook blijven binnenstromen bij vuurwerkhandelaren net over de grens met Duitsland. Bekeken wordt hoe de handhaving eruit moet zien.

Lees ook: Politie: 'Meeste illegaal vuurwerk is al in Nederland'

Drukte
Ook zal aandacht zijn voor de drukte in de detailhandel. Afgelopen weekeinde waren zoveel mensen in Maastricht dat burgemeester Annemarie Penn-te Strake dreigde om de binnenstad af te sluiten. Ook kwamen afgelopen weekend veel bezoekers af op het Designer Outlet in Roermond. Om die reden werden de toegangspoorten zaterdagmiddag gesloten.

Lees ook: Drukte Maastricht: burgemeester dreigt binnenstad te sluiten

Op andere plekken in Nederland moesten de winkels vanwege de drukte eerder dicht. "We kijken nu vooruit naar sinterklaas en Kerstmis", aldus het Veiligheidsberaad zondag. "Lokaal, regionaal en in het Veiligheidsberaad zal de drukte in de winkelgebieden en de hierbij te nemen maatregelen onderwerp van gesprek blijven. Met als doel coronaveilig winkelen in de decembermaand."

Lees ook: Drukte Maastricht: burgemeester dreigt binnenstad te sluiten

Bruls en Grapperhaus geven na afloop van het beraad, dat zoals altijd in Utrecht is, een toelichting op de besluiten die zijn genomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen