Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: niet in paniek raken na aanslagen Parijs

Geplaatst opwoensdag 18 november 2015 - 16:00

Vooral rustig blijven. Geen paniek, maar wel goed opletten. Dat zeggen Limburgse burgemeesters over de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs.

Vooral bij de Kerkraadse burgemeester Jos Som zit de schrik er goed in. In Alsdorf, vlak over de grens bij Kerkrade, was dinsdag een grote politieactie.

Heel dichtbij
Even werd gedacht dat een van de terroristen achter de aanslagen in Parijs daar opgepakt was, maar uiteindelijk bleek dat niet het geval. "Het komt heel dichtbij", zegt Som. "Het is verschrikkelijk wat een aantal malloten doet."

Geen maatregelen
Concrete maatregelen worden er niet genomen na de aanslagen in Parijs. Grote evenementen in Limburg gaan vooralsnog gewoon door. Bij de voetbalwedstrijden van de Limburgse profclubs komen geen extra controles. Geen detectiepoortjes bij de kerstmarkten in Valkenburg. En ook chemiecampus Chemelot wordt niet extra bewaakt. "Op dit moment is er geen enkele sprake van verhoogde paraatheid", zegt burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen.

Rustig blijven
De burgemeesters roepen op tot waakzaamheid, maar vooral ook om rustig te blijven. "We moeten zorgen dat we niet in paniek raken", vindt de Landgraafse burgemeester Raymond Vlecken. De burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, is het daarmee eens. "We zijn een beetje schrikachtig geworden. We moeten zo snel mogelijk weer in onze kracht komen en niet te snel bang zijn."

Mensen verzamelen zich in grote getalen op Place de la Republique, daags na de bloedige aanslagen.
Foto: ANP/Bart Maat

Weinig aan doen
Toch zien de burgemeesters ook in dat de kans bestaat dat terreur de grens oversteekt. En daar is volgens burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul weinig aan te doen. "Tegen bruut geweld, als iemand geen eigen waarde hecht aan z’n eigen leven en met een bomgordel ergens naar binnen gaat, dan houdt het gewoon op."

Alle Limburgse burgemeesters zijn woensdag in Sittard bij elkaar voor de Limburgse bestuurdersdag. Dat is de jaarlijkse bijeenkomst van burgemeesters in Limburg.

Lees ook: Limburgse burgemeesters bij elkaar in Sittard

Gebruik je de app? Bekijk de video's dan bovenaan in de mediabox.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Aanslagen Parijs: arrestaties net over grens bij Kerkrade
ANP
Arrestaties Alsdorf: geen direct verband met Parijs
School uit Kerkrade slaat schoolreisje naar Parijs over
Terreurdreiging: Is Limburg minder waakzaam?
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen