Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters neigen naar mondkapjesplicht

Geplaatst opmaandag 28 september 2020 - 17:00

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor een mondkapjesplicht te zijn. "Er moet een offer worden gebracht om corona tegen te gaan", stelt Annemarie Penn-te Strake van Maastricht, voorafgaand aan het overleg.

Voorafgaand aan hun vergadering in het provinciehuis in Utrecht lieten meerdere bestuurders weten dat mondkapjes kunnen helpen het snel oplopende aantal coronabesmettingen te stoppen.

Baat het niet dan schaadt het niet
"Mijn voorstel is om dit zoveel mogelijk generiek te doen. Dat is helder voor de handhaving en communicatie. Het is verwarrend als zo'n plicht in de ene regio wel en de andere niet van kracht is", aldus John Jorritsma van Eindhoven. Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat wij toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten. "Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie."

Bewust
Het aantal besmettingen loopt flink op en mensen moeten zich volgens burgemeesters bewust worden dat zij zich aan de maatregelen houden. Mondkapjes kunnen hierbij helpen. "Ons gedrag moet veranderen, dat is wel duidelijk", beklemtoont burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch.

Stijgende ziekenhuisopnames
Voorzitter Hubert Bruls houdt zich nog op de vlakte en laat de beslissing over mondkapjes over aan het kabinet. Volgens hem werken die mondkapjes alleen ondersteunend. "Dat wij actie moeten ondernemen om het tij te keren, lijkt mij evident. De getallen lopen op. Vooral het stijgende aantal ziekenhuisopnames baart zorgen", aldus de burgemeester van Nijmegen.

Maandagavond om 19.00 uur maken premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens een persconferentie bekend welke aanvullende maatregelen tegen corona van kracht gaan worden.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen