Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters: 'Denk na over alternatief carnaval'

Geplaatst opdinsdag 21 december 2021 - 17:27

Burgemeesters roepen de Limburgse carnavalsverenigingen op om na te denken over alternatieve activiteiten rondom vastelaovond in februari.

"We achten het zeer onwaarschijnlijk dat de situatie in februari zodanig is verbeterd, dat carnaval weer gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn”, schrijven de Limburgse burgemeesters dinsdag in een brief aan de carnavalsverenigingen.

Onzekerheid
Een dag eerder bespraken de gemeenten de ernst van de huidige situatie met de Samenwerkende Limburgse Vastelaovesvereniginge en de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg. Onder de carnavalsverenigingen heerst veel onzekerheid over het plannen van activiteiten.

Alternatief carnaval
Tijdens de laatste editie van vastelaovond in 2021 gaven veel verenigingen op een creatieve manier invulling aan carnaval. De Limburgse gemeenten geven aan dat ze mee willen denken over de organisatie van activiteiten in februari. Over enkele weken is er weer een overleg tussen de Limburgse gemeenten en de carnavalsbonden. Mogelijk zijn dan de coronamaatregelen veranderd en kan dat een startpunt zijn voor een betere aanpak.

Lees ook: Viroloog: 'Doorgaan carnaval is eigenlijk geen vraag meer'

Tom Doesborg, L1-redacteur vastelaovend & volkscultuur, oppert dat het verplaatsen van het volksfeest naar de zomer of het najaar geen slechte zaak hoeft te zijn. "Een feest met prins, kappen en veren is niet per se nodig. Het gaat erom dat we een hele generatie jongeren erbij blijven houden. Het gaat om het vasthouden van een stukje cultuur."

Kikkers in een kruiwagen
Bij het maken van plannen is enige regie wel vereist, meent Doesborg. "Nu lijkt het meer op 150 kikkers in een kruiwagen. Iedereen probeert op zijn eigen manier het beste ervan te maken. Het zou niet verkeerd zijn om eens een symposium, desnoods online, te houden om er wat meer lijn in te krijgen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen