Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeesters bezorgd over Rotterdamse drugscriminelen

Geplaatst opmaandag 19 oktober 2020 - 19:56

Burgemeesters Antoin Scholten (Venlo) en Petra Dassen (Kerkrade) maken zich zorgen over de opmars van Rotterdammers in het Limburgse drugsmilieu. Deze groepen botsen met plaatselijke criminelen en dat leidt geregeld tot zwaar geweld.

Dit kalenderjaar werden er 44 mensen gearresteerd na een groot onderzoek, gericht op deze veelal jonge drugscriminelen uit Rotterdam.

Lees ook: Rotterdamse drugscriminelen aangepakt: 44 arrestaties

'Wie doet mij wat?'
"Het is natuurlijk een probleem als je dit soort stromingen hebt", zegt Dassen. "Je hebt allerlei neveneffecten. Mensen gedragen zich onaantastbaar in de publieke ruimte, een houding van: 'Wie doet mij wat?' Dat tast de leefbaarheid aan. Mensen zien dat. Dat geeft een onveilig gevoel. Tegelijkertijd weten we dat dit probleem ons altijd zal begeleiden."

De burgemeester van Kerkrade wijst op de grensligging van onze provincie. "De afzetmarkt in Duitsland is zo enorm groot. Je kunt overal snel een deal sluiten in Brunssum, Heerlen of Kerkrade. Je bent zo weer weg. We hebben met de driehoek geconstateerd dat het patroon nu te sterk werd."

Georganiseerde bendes
Ook Scholten ziet een zorgelijke trend. "Dat is deels bekend geworden rondom de dood van Ömer Köksal, dat was zo’n strijd met jongens uit Rotterdam, uit de Randstad. Ik hoorde pas in de zaak Köksal dat het zo georganiseerd is. Dat die jongens uit de Randstad hier een kamertje huren, een plek hebben om te slapen. In die zaak hebben ze ook wapens ergens uit een woning gehaald. "

Rotterdam verzadigd
"Volgens mij is het heel simpel. Ze zoeken een afzetmarkt waar ze makkelijk dingen kunnen regelen. Als Rotterdam verzadigd is, gaan ze naar een regio waar ze makkelijk kunnen scoren. Ze krijgen ruzie met jongens en meiden die hier een afzetmarkt hebben en dat leidt tot schietpartijen", constateert Dassen. "Of ik daar bang voor ben? Het gebeurt al. In Heerlen was een schietpartij, in Kerkrade ook. In Kerkrade is iemand waarschijnlijk door een drugsrunner aangereden."

Lees ook: Rotterdammers op drugsvakantie: dure kleding en kilo's drugs

Verdachte geldstromen
Het Rijk heeft inmiddels geld vrijgemaakt om dit soort drugscriminelen aan te pakken. "Nu kunnen we proberen het businessmodel kapot te maken. Dan moet je kijken waar ze geld mee verdienen en moet je ze de kans ontnemen om dat geld te investeren in Limburg. Dat kan door heel goed te kijken waar verdachte geldstromen naartoe gaan", legt Scholten uit.

Waterbedeffect
Dassen ziet echter geen definitieve oplossing, zolang er vraag blijft naar drugs. "Het blijft een kwestie van vraag en aanbod, daar ben ik heel nuchter in. De kunst is om het beheersbaar te houden en er alles aan doen om het zo minimaal mogelijk te houden. Als iemand zegt: 'Ik ga het uitroeien.' Nou, succes. Je moet reëel blijven."

"En je moet je voorstellen: als ik in Kerkrade wel iets doe en elders gebeurt dat op dat moment niet, dan ontstaat er een waterbedeffect. We moeten het collectief en gecoördineerd doen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen