Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Weert stopt tijdelijk als voorzitter stichting

Geplaatst opvrijdag 17 januari 2020 - 7:00

Burgemeester Jos Heijmans van Weert stopt tijdelijk als voorzitter van de Stichting International Award for Young People.

Dat heeft de vicevoorzitter van de stichting, Rien Wijdeven, tegen het Brabants Dagblad gezegd.

Onder vuur
De burgemeester van Weert ligt onder vuur, omdat hij in zijn rol als burgervader subsidie heeft toegekend aan de jongerenstichting terwijl hij er zelf voorzitter van is. Hij zou dat op zijn minst enkele keren gedaan hebben zonder dat daar een besluit van het Weerter college van burgemeester en wethouders aan ten grondslag lag. Dat stelde De Limburger onlangs.

Lees ook: 'Burgemeester Weert in de fout met subsidies'

Bernheze
Wijdeven, zelf wethouder in het Noord-Brabantse Bernheze, zegt dat zijn gemeente geen subsidie verstrekt aan de stichting sinds hij deel uitmaakt van het bestuur. Wijdeven en Heijmans traden in 2013 toe tot het bestuur van de stichting die jongeren tussen de 14 en 24 jaar uitdaagt om zich in te zetten voor de maatschappij.

Eenmalige bijdrage
Wel besloot Bernheze in 2003 deel te nemen aan het internationale programma van de stichting. Heijmans was toen burgemeester van de Brabantse gemeente en Wijdeven was destijds wethouder Jeugdzaken. In 2006 vond vervolgens een internationale conferentie plaats voor jongeren uit de hele wereld. Volgens Wijdeven heeft de gemeente toen eenmalig een financiële bijdrage geleverd aan het evenement.

Spoedoverleg
Naar aanleiding van de kwestie rondom Heijmans hebben de fractievoorzitters van de Weerter politieke partijen woensdag een spoedoverleg gevoerd. Tijdens die besloten vergadering, waarvoor ook de raadsleden waren uitgenodigd, is besloten een extern bureau in te schakelen om de integriteit van burgemeester Jos Heijmans te onderzoeken.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad op 5 februari een besluit over het in te huren onderzoeksbureau.

Lees ook: Weert wil extern onderzoek naar integriteit Heijmans

Schijn des kwaads
Of er daadwerkelijk sprake is van belangenverstrengeling moet dat onderzoek uitwijzen. Politicoloog Nico Baakman zegt tegen L1 niet te kunnen beoordelen of er iets onoorbaars is gebeurd, maar hij vindt wel dat je als politicus 'de schijn des kwaads' moet vermijden.

Lees ook: Zaak Heijmans: 'Politici moeten schijn des kwaads vermijden'

Taken
Wijdeven neemt voorlopig de taken van Heijmans over. Hij zegt niet te weten of hij betrokken wordt bij het integriteitsonderzoek naar de burgemeester van Weert.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen