Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester: 'Wapenstok en pepperspray voor boa's'

Geplaatst opdonderdag 4 juni 2020 - 19:18

Burgemeester Jan Schrijen wil dat boa's zo snel mogelijk een wapenstok en pepperspray bij zich gaan dragen. Niet alleen in Valkenburg, maar in het hele Heuvelland.

Dat zei de burgemeester van Valkenburg donderdag tijdens een bijeenkomst met de vijf Heuvellandgemeenten waar gesproken werd over een integraal veiligheidsplan.

IJmuiden
Het mogen gebruiken van een wapenstok en pepperspray staat in het land ter discussie na de mishandeling van de boa's in IJmuiden. In Valkenburg liepen Boa's vroeger al met een wapenstok en als het aan Schrijen ligt, komen deze afschrik wapens zo snel mogelijk terug.

Volgens de burgemeester krijgen de ambtenaren een gedegen opleiding.

Gemeentegrenzen
Daarnaast willen de burgemeesters dat boa's van een gemeente, ook in andere heuvellandgemeenten moet kunnen werken. Dat is momenteel niet het geval. Aan het begin van de coronatijd reden boa's mee met de politie en kwamen ze dus al in de andere gemeenten. Volgens Schrijen werkt dat goed.

Nauwer samenwerken
De vijf burgemeesters in het Heuvelland willen nauwer met elkaar samenwerken om de kennis te vergroten en de capaciteit te verruimen. De gemeenten hebben een plan opgesteld met een aantal thema's waar ze de komende jaren op willen inzetten. Zo wordt er ook ingezet op recreatie en toerisme en willen ze deze kennis en expertise vergroten.

Op dit moment lopen gemeenten tegen meerdere problemen aan. Zo kwamen teveel mensen naar het heuvelland en besloot de gemeente Vaals een deel van het heuvelland gebied af te sluiten. Volgens burgemeester Harry Leunessen van de gemeente Vaals heeft dat voor aanvullende overlast bij de buren gezorgd. Met een integraal veiligheidsplan moet deze overlast in de toekomst worden voorkomen.

Ondermijnende criminaliteit
Ook de toenemende ondermijnende criminaliteit moet een halt worden toegeroepen. Het Heuvelland is een kwetsbaar, dun gebied en er staan veel grote lege gebouwen. Ze hopen door de krachten te bundelen de criminaliteit een halt toe te roepen.

Het Integraal Veiligheidsplan wordt de komende maanden voorgelegd. Naar verwachting wordt er in september een besluit genomen over de plannen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen