Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Voeren mikt op versoepelen grensmaatregelen

Geplaatst opdonderdag 30 april 2020 - 14:17

Limburgse ondernemers mogen sinds donderdag weer bestellingen in de Belgische gemeente Voeren leveren. Als het aan de burgemeester van die gemeente ligt, worden binnenkort meer grensmaatregelen versoepeld.

"We moeten maar eens bekijken in hoeverre de grenssluitingen opgeheven kunnen worden", zegt burgervader Joris Gaens tegen L1. Hij geeft aan dat de burgemeesters in Belgisch Limburg een 'bepaalde vrijheid' hebben, maar dat de burgemeesters ook 'zoveel mogelijk één lijn willen hanteren'.

Formeel dicht
De grensovergangen tussen Nederlands en Belgisch Limburg zijn formeel dicht. Alleen goederen- en dienstenverkeer én mensen die aan de andere kant van de grens werken, mogen passeren. In Voeren mogen sinds donderdag ook afhaalmaaltijden vice versa aan huis bezorgd worden en mogen bijvoorbeeld supermarkten en bakkers uit het Heuvelland in de Belgische gemeente leveren.

Eind vorige week maakte de Belgische overheid bovendien de afbouwstrategie voor de coronacrisis bekend. In die strategie staat in drie fases beschreven hoe de opgelegde coronamaatregelen in de aankomende maanden aangepast kunnen worden.

Lees ook: CDA pleit voor zekerheid grensoverschrijdende ondernemers

'Één lijn hanteren is moeilijk'
Volgens Gaens is Voeren niet de enige gemeente die, mede door die aangekondigde afbouwstrategie, soepeler omgaat met de grenssluiting. "De burgemeester van Kinrooi denkt er hetzelfde over en ik weet zeker dat ook andere Belgische grensgemeenten er zo mee omgaan, of willen omgaan", zegt hij.

Een ministerieel besluit is het uitgangspunt voor de burgemeesters, die op hun beurt zelf afspraken maken met de politie en grensgemeentes. "Er verandert ook zoveel in de laatste tijd dat het moeilijk is om één lijn te hanteren", vindt Gaens.

Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem
De burgemeester van Voeren heeft regelmatig contact met de burgemeesters van Eijsden-Margraten en Gulpen-Wittem. "Over praktische zaken en als er iets verandert", aldus Gaens. De versoepeling is voor ondernemers in het Heuvelland een welkome boodschap. Meerdere supermarkten bezorgen doorgaans boodschappen bij klanten die in de Belgische gemeente wonen.

Grensovergangen
Verkeer dat de grens tussen Voeren en Nederlands Limburg wil passeren, kan dat op dit moment op twee plaatsen doen: via de Rijksweg bij Withuis en via de N598 bij De Plank. De sluipwegen zijn nog steeds versperd. "Bij De Plank wordt overdag gecontroleerd, de grensovergang bij Withuis is open met incidentele controles. Maar met de afbouwstrategie in het achterhoofd moeten we maar eens bekijken in hoeverre de grenssluitingen opgeheven kunnen worden", zegt de burgemeester.

Lees ook: 1 mei: opnieuw grenscontroles dit weekend

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen