Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Verheijen over lichtstoet: 'Onverantwoord'

Geplaatst opdonderdag 13 januari 2022 - 15:53

Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen vindt de lichtstoet van woensdagavond onverantwoord. Meer dan duizend mensen stonden daar met fakkels, lampions en vaak zonder mondkapje dicht op elkaar. Ze protesteerden tegen de sluiting van de winkels en horeca.

Verheijen laat in een reactie weten: "Wij vinden het niet verantwoord dat veel mensen zonder mondkapjes zo dicht bij elkaar stonden. Dat brengt, zeker voor ongevaccineerde deelnemers, risico’s met zich mee."

Gezondheidsregels
"Als gemeente hebben we afspraken gemaakt met de organisatie over het verloop van de demonstratie. Die afspraken maken we niet voor niets", schrijft Verheijen. "Demonstreren is een grondrecht, maar door de pandemie zijn er wel gezondheidsregels waar iedereen zich aan moet houden. Die afspraken zijn niet nagekomen."

Kwetsbare gezondheid
De burgemeester ziet de demonstratie als risico op verdere verspreiding van het virus. "Dit is onverantwoord. Met name voor mensen met een kwetsbare gezondheid. De burgemeester heeft de wettelijke taak die belangen mee te wegen in de manier waarop een betoging plaatsvindt", vervolgt de burgemeester in zijn verklaring.

Verheijen betreurt hoe de protestactie verlopen is. "Daarom gaan we ons beraden of en in welke vorm een volgende editie plaatsvindt."

Lees ook: Lichtstoet en dansen uit protest tegen de lockdown

Maastricht
Naast de protestactie in Sittard gingen woensdagavond ook zo'n 150 mensen in Maastricht met lichtjes de straat op. Vanaf het Vrijthof liepen ze door de winkelstraten en de wijken waarna ze terugkeerden op het plein. Na een tocht van ruim een uur werd de actie afgeblazen. Het was voor de vierde week op rij dat in Maastricht een protest was tegen de coronamaatregelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen