Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester verbiedt opnames IRA-serie: producent woedend

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 18:32

Burgemeester Donders van Roermond heeft opnames van een TV-serie in Roermond verboden. Op de Markt zouden volgende week opnames worden gemaakt voor een dramaserie over de IRA-aanslag die in 1990 in Roermond werd gepleegd.

Donders vindt dat de opnames niet kunnen plaatsvinden vanwege de huidige coronamaatregelen.

Lees ook: IRA-aanslag Roermond 30 jaar geleden: van boek tot serie

Verkeerd signaal
"Met tachtig man aan acteurs en figuranten bij elkaar komen, valt onder groepsvorming en dat mag niet volgens de noodverordening", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Nog even los van het feit dat zo’n heel circus met camera’s en stellages altijd veel publiek trekt. Ook dat is onwenselijk."

De gemeente vindt dat als ze de opnames door zouden laten gaan, dit het draagvlak voor de huidige strenge maatregelen mogelijk ondermijnt. "Horeca en terrassen moeten dicht en dan zouden die opnames wel door mogen gaan? Dan geef je een verkeerd signaal af."

Uitzonderingspositie
Productiebedrijf Pupkin van de Tegelse producent Pieter Kuijpers is het daar totaal niet mee eens. "Alsof wij een feestje gaan vieren daar op de markt. We doen gewoon ons werk. Daar is door de minister ook een uitzonderingspositie voor gemaakt, zo staat het ook in de verordening. Daarnaast hanteren wij strikte protocollen in de filmwereld om besmetting te voorkomen."

In de verordening waarnaar Kuijpers verwijst, is een uitzonderingspositie op groepsvorming mogelijk voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Toch meent de burgemeester en de Veiligheidsregio dat dit soort activiteiten hier niet onder vallen, omdat het maatschappelijk en sociaal verkeer zo veel mogelijk beperkt moet worden. Een gang naar de rechter mocht niet baten, omdat deze zich onbevoegd verklaarde om over het geschil te oordelen.

Beslissing met onderbuik
"De burgemeester beslist puur op basis van haar onderbuik. Ik kan dit niet begrijpen", aldus Kuijpers. Met het project is veel subsidiegeld gemoeid. Pupkin geeft aan haastig op zoek te zijn naar een nieuwe locatie zodat de opnames alsnog door kunnen gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen