Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester verbiedt opnames IRA-serie: producent woedend

Geplaatst opvrijdag 30 oktober 2020 - 18:32

Burgemeester Donders van Roermond heeft opnames van een TV-serie in Roermond verboden. Op de Markt zouden volgende week opnames worden gemaakt voor een dramaserie over de IRA-aanslag die in 1990 in Roermond werd gepleegd.

Donders vindt dat de opnames niet kunnen plaatsvinden vanwege de huidige coronamaatregelen.

Lees ook: IRA-aanslag Roermond 30 jaar geleden: van boek tot serie

Verkeerd signaal
"Met tachtig man aan acteurs en figuranten bij elkaar komen, valt onder groepsvorming en dat mag niet volgens de noodverordening", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Nog even los van het feit dat zo’n heel circus met camera’s en stellages altijd veel publiek trekt. Ook dat is onwenselijk."

De gemeente vindt dat als ze de opnames door zouden laten gaan, dit het draagvlak voor de huidige strenge maatregelen mogelijk ondermijnt. "Horeca en terrassen moeten dicht en dan zouden die opnames wel door mogen gaan? Dan geef je een verkeerd signaal af."

Uitzonderingspositie
Productiebedrijf Pupkin van de Tegelse producent Pieter Kuijpers is het daar totaal niet mee eens. "Alsof wij een feestje gaan vieren daar op de markt. We doen gewoon ons werk. Daar is door de minister ook een uitzonderingspositie voor gemaakt, zo staat het ook in de verordening. Daarnaast hanteren wij strikte protocollen in de filmwereld om besmetting te voorkomen."

In de verordening waarnaar Kuijpers verwijst, is een uitzonderingspositie op groepsvorming mogelijk voor het uitoefenen van een beroep tot maximaal 100 personen. Toch meent de burgemeester en de Veiligheidsregio dat dit soort activiteiten hier niet onder vallen, omdat het maatschappelijk en sociaal verkeer zo veel mogelijk beperkt moet worden. Een gang naar de rechter mocht niet baten, omdat deze zich onbevoegd verklaarde om over het geschil te oordelen.

Beslissing met onderbuik
"De burgemeester beslist puur op basis van haar onderbuik. Ik kan dit niet begrijpen", aldus Kuijpers. Met het project is veel subsidiegeld gemoeid. Pupkin geeft aan haastig op zoek te zijn naar een nieuwe locatie zodat de opnames alsnog door kunnen gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen