Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Venray wil nieuwe manier van stemmen tellen

Geplaatst opmaandag 26 maart 2018 - 20:39

Burgemeester Hans Gilissen van Venray wil op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat het tellen van de stemmen in de toekomst makkelijker verloopt.

Na de verkiezingsavond leek het erop dat in Venray een loting zou moeten uitmaken welke partij een restzetel toebedeeld zou krijgen.

Loterij
Volgens de eerste uitslag hadden het CDA en Venray Lokaal evenveel stemmen over. In zo'n geval schrijft de wet een loting voor. Maar omdat allebei de partijen een hertelling wilden, werd duidelijk dat het CDA toch meer stemmen over had en dus de restzetel kreeg toebedeeld.

Nul stemmen
Ook waren er bij Venray Lokaal signalen binnengekomen dat er iets mis was gegaan met tellen. Een kandidaat had 0 stemmen terwijl er bij de partij mailtjes binnenkwamen dat er wel degelijk op hem gestemd was. Bij de hertelling bleek dat 60 stemmen bij Yvon Peters waren geteld, terwijl die in feite waren uitgebracht op Ahmet Kocyigit.

Lees ook: Restzetel Venray naar CDA

Vragen om fouten
Gilissen wil dat er een techniek wordt gevonden om 'de verkiezingen naar het niveau van de 21ste eeuw te krijgen.' Hij stelt dat het tijd is dat er gesproken wordt over een nieuwe manier van tellen. "Dit illustreert toch wel dat deze systematiek van stemmen erg ingewikkeld is," stelt Gillisen. "Het is eigenlijk vragen om fouten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen