Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Venray wil nieuwe manier van stemmen tellen

Geplaatst opmaandag 26 maart 2018 - 20:39

Burgemeester Hans Gilissen van Venray wil op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat het tellen van de stemmen in de toekomst makkelijker verloopt.

Na de verkiezingsavond leek het erop dat in Venray een loting zou moeten uitmaken welke partij een restzetel toebedeeld zou krijgen.

Loterij
Volgens de eerste uitslag hadden het CDA en Venray Lokaal evenveel stemmen over. In zo'n geval schrijft de wet een loting voor. Maar omdat allebei de partijen een hertelling wilden, werd duidelijk dat het CDA toch meer stemmen over had en dus de restzetel kreeg toebedeeld.

Nul stemmen
Ook waren er bij Venray Lokaal signalen binnengekomen dat er iets mis was gegaan met tellen. Een kandidaat had 0 stemmen terwijl er bij de partij mailtjes binnenkwamen dat er wel degelijk op hem gestemd was. Bij de hertelling bleek dat 60 stemmen bij Yvon Peters waren geteld, terwijl die in feite waren uitgebracht op Ahmet Kocyigit.

Lees ook: Restzetel Venray naar CDA

Vragen om fouten
Gilissen wil dat er een techniek wordt gevonden om 'de verkiezingen naar het niveau van de 21ste eeuw te krijgen.' Hij stelt dat het tijd is dat er gesproken wordt over een nieuwe manier van tellen. "Dit illustreert toch wel dat deze systematiek van stemmen erg ingewikkeld is," stelt Gillisen. "Het is eigenlijk vragen om fouten."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen