Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Venray wil nieuwe manier van stemmen tellen

Geplaatst opmaandag 26 maart 2018 - 20:39

Burgemeester Hans Gilissen van Venray wil op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat het tellen van de stemmen in de toekomst makkelijker verloopt.

Na de verkiezingsavond leek het erop dat in Venray een loting zou moeten uitmaken welke partij een restzetel toebedeeld zou krijgen.

Loterij
Volgens de eerste uitslag hadden het CDA en Venray Lokaal evenveel stemmen over. In zo'n geval schrijft de wet een loting voor. Maar omdat allebei de partijen een hertelling wilden, werd duidelijk dat het CDA toch meer stemmen over had en dus de restzetel kreeg toebedeeld.

Nul stemmen
Ook waren er bij Venray Lokaal signalen binnengekomen dat er iets mis was gegaan met tellen. Een kandidaat had 0 stemmen terwijl er bij de partij mailtjes binnenkwamen dat er wel degelijk op hem gestemd was. Bij de hertelling bleek dat 60 stemmen bij Yvon Peters waren geteld, terwijl die in feite waren uitgebracht op Ahmet Kocyigit.

Lees ook: Restzetel Venray naar CDA

Vragen om fouten
Gilissen wil dat er een techniek wordt gevonden om 'de verkiezingen naar het niveau van de 21ste eeuw te krijgen.' Hij stelt dat het tijd is dat er gesproken wordt over een nieuwe manier van tellen. "Dit illustreert toch wel dat deze systematiek van stemmen erg ingewikkeld is," stelt Gillisen. "Het is eigenlijk vragen om fouten."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen