Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Venlo hoopt op bredere proef met staatswiet

Geplaatst opvrijdag 6 juli 2018 - 12:19

De Venlose burgemeester Antoin Scholten had gehoopt dat de proef met legale staatswiet in meer gemeenten zou worden gehouden.

De coalitiepartijen gingen vrijdag akkoord met een experiment in meer gemeenten dan aanvankelijk afgesproken. Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Maar nog eens zes tot tien gemeenten vormen een controlegroep.

Wat mager
"Ik vind dat wat mager", reageert Scholten. "Ik had toch gehoopt op wat meer gemeenten om een beter en representatiever beeld te krijgen om te kijken of de proef écht slaagt."

De uitbreiding van het aantal proefgemeenten ligt politiek gevoelig. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie vrezen sowieso dat het geëxperimenteer geleidelijk de praktijk wordt. Zij vinden dan ook dat het kabinet flink moet investeren in het voorkomen van drugsgebruik.

Onvoldoende representatief
Onlangs had een commissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus geadviseerd het experiment met door de staat gekweekte cannabis in 'aanzienlijk meer' gemeenten te houden dan in het regeerakkoord staat. Een proef in hooguit tien gemeenten zou te klein zijn voor een voldoende representatief onderzoek.

Lees ook: 'Experiment met staatswiet moet breder van opzet'

Groot voorvechter
Venlo wil graag meedoen aan de proef. Samen met Heerlen en Maastricht is die gemeente groot voorvechter van het plan. "Het is heel goed om deze Limburgse plaatsen mee te nemen in de proef vanwege de grensligging", aldus Scholten. Wanneer de proef echt van start kan gaan, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend welke gemeenten uiteindelijk mee gaan doen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen