Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Venlo hoopt op bredere proef met staatswiet

Geplaatst opvrijdag 6 juli 2018 - 12:19

De Venlose burgemeester Antoin Scholten had gehoopt dat de proef met legale staatswiet in meer gemeenten zou worden gehouden.

De coalitiepartijen gingen vrijdag akkoord met een experiment in meer gemeenten dan aanvankelijk afgesproken. Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Maar nog eens zes tot tien gemeenten vormen een controlegroep.

Wat mager
"Ik vind dat wat mager", reageert Scholten. "Ik had toch gehoopt op wat meer gemeenten om een beter en representatiever beeld te krijgen om te kijken of de proef écht slaagt."

De uitbreiding van het aantal proefgemeenten ligt politiek gevoelig. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie vrezen sowieso dat het geëxperimenteer geleidelijk de praktijk wordt. Zij vinden dan ook dat het kabinet flink moet investeren in het voorkomen van drugsgebruik.

Onvoldoende representatief
Onlangs had een commissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus geadviseerd het experiment met door de staat gekweekte cannabis in 'aanzienlijk meer' gemeenten te houden dan in het regeerakkoord staat. Een proef in hooguit tien gemeenten zou te klein zijn voor een voldoende representatief onderzoek.

Lees ook: 'Experiment met staatswiet moet breder van opzet'

Groot voorvechter
Venlo wil graag meedoen aan de proef. Samen met Heerlen en Maastricht is die gemeente groot voorvechter van het plan. "Het is heel goed om deze Limburgse plaatsen mee te nemen in de proef vanwege de grensligging", aldus Scholten. Wanneer de proef echt van start kan gaan, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet bekend welke gemeenten uiteindelijk mee gaan doen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen