Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester van 'stuurloos' Bergen maakt zich zorgen

Geplaatst opwoensdag 27 december 2017 - 14:29

Burgemeester Manon Pelzer is verontrust over de situatie in haar gemeente Bergen, waar op dit moment geen volwaardig college meer is.

Door het opstappen van de twee wethouders Lia Roefs en Antoon Splinter is de gemeente vleugellam geworden.

Bestuurscrisis
Er kunnen volgens Pelzer de komende tijd alleen nog maar besluiten worden uitgevoerd die door de gemeenteraad unaniem zijn goedgekeurd. Dat betekent dat de burgers van Bergen met de gevolgen van de bestuurscrisis geconfronteerd worden.

Dossiers liggen
Na het vertrek van de tweede wethouder op 20 december is Bergen bestuurloos geworden. Burgemeester Pelzer heeft als '1 vrouws-college' weinig bevoegdheden meer. Dus is het zaak dat er snel twee nieuwe wethouders bij komen. "Nu blijven er een heleboel dossiers liggen. Als er niet snel verandering in de situatie komt, kan het wel eens tot mei duren voordat we politiek weer daadkrachtig kunnen worden. Dat mag de raad onze mooie gemeente niet aandoen", zo zei ze tegen L1.

Rechtstreeks geraakt
"Gelet op de torenhoge ambities van de gemeente heb ik liever gisteren dan vandaag een nieuw college. Iedereen moet zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden. Er ligt bijvoorbeeld het Bestemmingsplan Buitengebied, daar zijn tachtig reacties op gekomen, Moeten die mensen vijf maanden wachten op een reactie? Het gaat heel ver. Burgers mogen van ons verwachten dat ze snel en adequaat antwoord krijgen. Als nu iemand komt die van zijn winkel een woonhuis wil maken dan is dat een politieke discussie. Dus de mensen worden er ook rechtstreeks door geraakt."

Geruzie
Ondertussen is de situatie in Bergen ook nog eens complexer geworden door geruzie in de raad. In de oppositiepartij KERN zijn twee raadsleden opgestapt. Die gaan verder als eenmansfractie.

Problemen
Een oplossing voor de problemen heeft burgemeester Pelzer nog niet. 3 januari komt ze bijeen met de fractievoorzitters om te kijken welke stappen gezet gaan worden. Ze moeten op zoek naar een nieuwe coalitie in de raad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen