Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Valkenburg: 'Hoe houden we de jongeren hier?'

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 21:45

Daan Prevoo is sinds dinsdagavond officieel eerste burger van Valkenburg. In 2018, nadat hij op was gestapt als gedeputeerde en zijn lidmaatschap van de SP opzegde, leek het nog alsof hij de politiek definitief de rug had toegekeerd, maar de interesse voor een bestuursfunctie begon toch ‘langzaam weer te groeien,’ zo zei hij woensdag in Limburg Centraal.

Een klik met Valkenburg had hij altijd al: "Ik kom er niet ver vandaan, uit Geleen. Ik ben als werkstudent begonnen met werken in de horeca in Valkenburg. In de goeie tijd, dat je nog om 9 uur 's ochtends begon en 's nachts om 1 uur de laatste rijsttafel nog de tafel op ging, echt de hoogtijdagen van Valkenburg."

Veldslag
De tijd ook dat Valkenburg een ander soort publiek trok dan tegenwoordig. Nu komen er vooral wellness-, fiets- en wandeltoeristen naar het Geulstadje, in de jaren 80 waren het regelmatig vechtpartijen waarmee Valkenburg de kranten haalde: "We hebben de deur een keer moeten sluiten omdat er een veldslag aan de gang was, of je kwam ’s ochtends aan en dan lagen de klinkers nog uit de straat. Maar die tijd is voorbij, het is nu heel rustig."

Botsing
Prevoo is sinds 2007 politiek actief, toen hij voor de SP in Provinciale Staten kwam. In 2015 werd hij gedeputeerde voor die partij, maar in 2018 stapte hij op als provinciebestuurder. Als gedeputeerde had hij zich gecommitteerd aan beleid waar de SP het niet mee eens was. Dat leidde tot een flinke botsing met de partij, en uiteindelijk het opstappen van Prevoo.

Stootje
Toch was dat geen reden de politiek definitief te verlaten, zo zegt Prevoo: "Nou ik was eerder teleurgesteld in een aantal mensen om mij heen in die situatie, maar niet in de politiek. Als je in de politiek gaat werken, of meebesturen, dan moet je ook een beetje tegen een stootje kunnen. En daar kun je me wel voor wakker maken, zal ik maar zeggen."

Lees ook: Daan Prevoo geïnstalleerd als burgemeester van Valkenburg

Jongeren
Een van de grootste uitdagingen voor Prevoo in Valkenburg is het tegengaan van de vergrijzing. Want Valkenburg is een van de meest vergrijsde gemeentes van Limburg. Prevoo: "Hoe houden we de jongeren hier? Dat is niet gemakkelijk. Want we wonen in zo’n vijfsterrenlandschap, met zo’n mooie natuur, daar moet niet teveel gebeuren." Met andere woorden, heel veel ruimte om bijvoorbeeld nieuwe huizen voor starters te bouwen is er ook niet. En dat raakt meteen aan een ander thema waar Prevoo zich de komende jaren mee bezig zal moeten houden: de balans tussen toerisme en leefbaarheid.

Balans
"Ik ga zorgen voor een gezonde balans tussen enerzijds de economie en evenementen, en anderzijds de bewoners. Dat is altijd lastig. Heel veel mensen leven van de horeca natuurlijk, van de dagrecreanten, van de toeristen, maar mensen moeten hier zelf ook veilig kunnen leven."

Amstel Gold Race
Het eerste grote wielerevenement in Valkenburg staat overigens alweer voor de deur. De Amstel Gold Race op 18 april. Vandaag lekte uit dat de terrassen wellicht vanaf 21 april weer open mogen, tot vreugde ook van Prevoo: "Valkenburg juicht, het is alleen zuur dat het net drie dagen na de Amstel Gold Race is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen