Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Sittard-Geleen: 'Zorgen over drugspanden'

Geplaatst opdinsdag 16 oktober 2018 - 10:56

Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen maakt zich zorgen over het toenemend aantal drugspanden dat wordt ontdekt in woonwijken.

Dat zegt de burgervader in gesprek met L1, naar aanleiding van de brand die maandagnacht heeft gewoed in de Sittardse wijk Ophoven.

Lees ook: Explosie brandend drugspand: woonboerderij tegen de vlakte

Cocaïne wassen
Bij het blussen werd ontdekt dat er in het pand waarschijnlijk een cocaïne-wasserij was gevestigd. "In toenemende mate komen er individuen in een wijk wonen die andere dingen van plan zijn dan alleen maar rustig wonen in de gemeente Sittard-Geleen", vertelde Cox. De afgelopen tijd worden er op allerlei plekken in Nederland drugspanden ontdekt. "We moeten ons als burgemeesters, maar ook samen met de politie en het Openbaar Ministerie, beraden hoe we deze vormen van toenemende criminaliteit een halt kunnen toeroepen."

Anonieme meldingen
De burgemeester doet een oproep aan burgers om goed om zich heen te kijken mogelijke misstanden te melden. "We willen burgers vragen om alert te zijn, om gebruik te maken van de mogelijkheden die we hebben om anonieme meldingen te kunnen doen. Als burgers die informatie bij instanties neerleggen, kunnen wij daarop acteren."

Technisch onderzoek
De politie laat weten dat ze met de eigenaar van het pand gesproken heeft. "Er zijn nog geen aanhoudingen verricht", vertelt Hub Haenen van de politie. "Bouw- en woningtoezicht kijkt op dit moment of het pand, wat ervan over is, veilig is. Daarna kan er technisch onderzoek gedaan worden. We willen weten wat er precies heeft ingestaan en of er nog sporen veiliggesteld kunnen worden. Ook zijn we een buurtonderzoek gestart."

Pand gesloopt
Tijdens de brand in Ophoven was er een explosie. Daarbij raakte de voorgevel ontzet. Hulpdiensten hebben vanwege de veiligheid besloten dat het pand tegen de vlakte moet. De sloop is in de nachtelijke uren direct gestart. "Inmiddels is het pand al helemaal gesloopt", vertelt verslaggever Frank Moonen dinsdagochtend in de L1 Ochtendshow. "Het puin is ook al grotendeels opgeruimd en de politie bewaakt nu de boel. Bij de huizen in de buurt is niks beschadigd."

In de woonboerderij ontdekten politie en brandweer een drugslab. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een cocaïne-wasserij. Dat is een plek waar cocaïne, die voor transport is vermengd met een andere stof, wordt teruggewonnen. De coke wordt gedroogd en geperst om het spul vervolgens verkoopklaar te maken voor de markt.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen