Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgemeester Roermond: 'Desnoods leger inzetten'

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 16:08

Burgemeester Rianne Donders van Roermond vindt dat desnoods het leger moet worden ingezet als er regelmatig rellen blijven uitbreken uit protest tegen de avondklok.

Voor maandagavond heeft de burgemeester alvast een noodbevel afgekondigd, dat geldt voor héél Roermond.

De politie krijgt daardoor meer bevoegdheden. Zo mogen agenten mensen aanhouden en fouilleren zonder dat daar aanleiding voor is. Ook in Venlo, Blerick en Tegelen geldt vanaf maandag een noodverordening.

Donderberg
Zondagavond gingen tientallen demonstranten de straat op in de Roermondse wijk Donderberg. De hoofdingang van het gelijknamige winkelcentrum werd volledig vernield; relschoppers beukten de ruiten in met winkelwagentjes.

Lees ook: Burgemeester Roermond: 'Enorm geschrokken van geweld'

Politiemacht paraat
Donders houdt er rekening mee dat het maandagavond opnieuw mis gaat. In obscure appgroepen wordt weer tot actie opgeroepen. Maar volgens de burgemeester is het lastig in te schatten of dat grootspraak is of dat het serieuze plannen zijn. Bij de politie zijn alle verloven ingetrokken; zo'n 75 agenten staanklaar om in te grijpen als dat nodig is. En daar is de Mobiele Eenheid van de politie nog niet bij gerekend.

Leger
Roermond was niet de enige plek in Limburg waar het zondagavond mis ging: ook in Venlo en Stein hielden relschoppers huis uit protest tegen de avondklok in Nederland. Zaterdagavond waren er ook al rellen in Stein. Als de rellen structureel worden, moet volgens Donders maar het leger worden ingezet om de politie bij te staan tegen de oproerkraaiers.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei eerder op maandag nog dat het kabinet niet van plan is het leger in te zetten om nieuwe rellen te voorkomen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen